Teploty v Česku budou atakovat třicítky. Meteorologové varují před silnými bouřkami

Sluníčko je zalezlé už příliš dlouho.

Předpověď počasí 16.5.

Ačkoliv se slunečné počasí v Česku promění v oblačné a Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje na hrozící přeháňky a bouřky, teploty budou v tomto týdnu atakovat i 30 stupňů Celsia.

V pondělí bude jasno až polojasno s teplotami kolem 28 °C. Postupně se ale začne zatahovat a v Čechách se mohou večer místy objevit přeháňky či bouřky, ve kterých přechodně zesílí i vítr.

V úterý pak bude v celé ČR převážně oblačno až zataženo, pršet bude na většině území, ojediněle se objeví i bouřky. V noci naměříme 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty by neměly překročit 22 °C. Vítr může v nárazech dosáhnout i více než 50 km/h.

Středa a čtvrtek budou opět slunečné s nejvyššími teplotami okolo 23 °C. Ráno se mohou ojediněle objevit mlhy. „Ve středu se nad střední Evropu přesune z jižní Skandinávie tlaková výše a po její zadní straně k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

Pátek tak může být takzvaně tropickým dnem, což je tehdy, pokud teplota dosáhne alespoň 30 °C. Stejně teplý by měl být i víkend. Je ale potřeba se připravit na déšť. Přeháňky nebo bouřky se mohou přechodně objevit už v pátek. O víkendu by pak mělo být oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 25 až 30 °C.

Tagy: