Dovolená v Chorvatsku: Kterou trasu ideálně zvolit a na co si dát pozor?

Lidé na pláži u moře

Igor Sirota o cestování do Chorvatska

Léto se kvapem blíží a řada Čechů se těší na dovolenou do Chorvatska. Jaká je nejlepší trasa a na co si během cesty dát pozor, přiblížil ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) Igor Sirota.

Pokud jde o nejlepší trasu do Chorvatska, existují samozřejmě různé možnosti. „Nejrychlejší cesta je přes Rakousko. To znamená přes Moravu do Vídně a pak je to tradiční rakouský Graz a Maribor ve Slovinsku. Nejpohodlnější trasa by se dala spojit asi s tou nejlevnější – přes Slovensko, Maďarsko a do Chorvatska,“ popsal Sirota. Dodal, že lidem mířícím do Chorvatska nedoporučuje vyrazit na cestu v pátek odpoledne ani v sobotu.

Řada lidí cestu do Chorvatska důkladně zkoumá také kvůli rostoucím cenám za pohonné hmoty. „Co se týče financí, v zásadě se nezměnily ceny dálničních známek a mýta. Nepříjemné jsou naopak ceny pohonných hmot, které jdou v celé Evropě nahoru. Zastropovány jsou ve dvou zemích, přes které můžeme jet – Slovinsko a Chorvatsko. V úplně ideálním stavu je pro motoristy Maďarsko, které je zastropováno a do června bude držet ceny, které jsou jednoznačně nejnižší ze zemí, přes které jedeme,“ vysvětlil mluvčí ÚAMK.

Kvůli únavě vám mohou zadržet řidičák

Řidiči si také musí dát pozor na dopravní předpisy. V Rakousku i Chorvatsku se dodržují velmi přísně. „Například v Rakousku vás může zastavit policie s tím, že změří hloubku dezénu letních pneumatik, které nesmí být nižší než 1,6 milimetru. Nepříjemná není pokuta, ale že neodjedete do té doby, dokud nepřezujete,“ upozornil Sirota.

„V Chorvatsku mají předpis o tom, že když policie sezná, že jedete nějak divně, při čáře nebo příliš pomalu, mohou vás odvést k lékaři. Ten, když potvrdí, že jste nadmíru unaven, může vám být na několik dní zadržen řidičský průkaz,“ dodal.

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů pro letní dovolenou. Od začátku května navíc pro všechny turisty platí stejné podmínky pro cestování jako před vypuknutím koronavirové pandemie.

Tagy: