Babí léto vystřídá začátkem týdne oblačno. Jaké počasí nás čeká následující dny?

Babí léto

I v neděli si můžete užívat babí léto. Čeká nás převážně jasná až polojasná obloha se stále ještě poměrně příjemnými teplotami, které by se měly vyšplhat na 17 °C. Hezké počasí ojediněle naruší ranní mlhy, výjimečně i slabé deště. Na pondělí už bude spíše oblačno, teploty by se ovšem mohly ještě mírně zvýšit.

V neděli bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jasno až polojasno, jen ojediněle se objeví mlhy nebo nízká oblačnost během rána. Nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi 13 až 17 °C, ve vyšších polohách nad tisíc metrů pak spíše kolem 8 °C. Pro babí léto je typický slabý vítr a nejinak tomu bude v neděli –⁠ vát bude proměnlivý, postupně mírný severovýchodní až východní o rychlosti 2 až 5 m/s.

V noci z neděle na pondělí experti rovněž předpovídají jasnou až polojasnou oblohu, od jihu pak má být místy oblačno. Během noci se ojediněle objeví mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 8 až 4 °C, na severovýchodě území klesnou až k 1 °C. Někde dojde i na přízemní mrazíky. I v nočních hodinách povane slabý východní až jihovýchodní vít o rychlosti 1 až 4 m/s, na Českomoravské vrchovině pak může dosáhnout až 3 až 7 m/s.

Na začátku nového týdne bude oblačno, na východě zprvu skoro jasno nebo jasno. I nadále by se ojediněle mohly objevovat mlhy, někde i slabší deště. Nejvyšší teploty zůstanou na stejné úrovni jako v neděli, tedy mezi 13 až 17 °C. Při déletrvající malé oblačnosti by se však mohly vyšplhat až k 20 °C.

V západní polovině Čech by podle ČHMÚ měl vát slabý proměnlivý či jihozápadní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s. Jinak je očekáván spíše mírný jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti 4 až 7 m/s.

Tagy: