Šmarda: Fialova vláda je pro naši zemi smrtící koktejl. Sociální demokracie není parta tlučhubů

Sociální demokracie představila nové logo

Sjezd ČSSD: Rozhovor s Jiřím Dienstbierem

Fialova vláda je pro naši zemi smrtící koktejl. Česká republika potřebuje návrat sociální demokracie, prohlásil na víkendovém sjezdu ČSSD v Plzni její předseda Michal Šmarda. Jeho partaj podle něj není parta tlučhubů, ale skupina lidí, kteří dokážou pomoci. Sjezd začal v sobotu po poledni a dosavadní lídr na něm k večeru obhájil svůj post. Strana také představila nové logo s nápisem SOCDEM a vrací se k variantě hesla z 90. let Lidskost proti sobectví.

„V Poslanecké sněmovně probíhají urputné souboje, kdy konzervativní pravicová vláda svádí těžké souboje s opozicí, která je zdánlivě levicová, ale bohužel není konstruktivní, je populistická,“ opřel se Šmarda ostře do členů dolní komory.

ČTĚTE TAKÉ: Obstrukce kvůli penzím? Žádné nebyly, odmítl Nacher. Vyjmenoval nevyužité trumfy opozice

Vzápětí sice připomněl složitou situaci vlády zejména kvůli covidové či energetické krizi a válce na Ukrajině, Fialův kabinet se ale podle něj s těmito výzvami nevypořádává dobře.

„Když všechny krize, průšvihy a problémy zkombinujete s tím, že zde máme Fialovu vládu, tak to je teprve pravý smrtící koktejl. To je přesně chvíle, kdy Česká republika potřebuje, aby se vrátila silná sociální demokracie,“ řekl.

Úspěch sociální demokracie je podle něj nutný k tomu, aby se změnila politická kultura v zemi. „Aby skončila doba blábolení a neplodných diskuzí v Poslanecké sněmovně, kdy někdo dokáže šest, osm hodin žvanit, aniž by řekl konkrétní myšlenku. Česká republika potřebuje, aby politika začala být opět prospěšná lidem,“ zmínil.

Strana podle jejího předsedy musí dokázat občanům, že umí být užitečná. „Musíme ukázat, že nejsme parta tlučhubů, které dnes vidíme v Poslanecké sněmovně, ale že jsme parta lidí, která dokáže pomoci tehdy, když je to potřeba,“ dodal.

Šmarda na plzeňském sjezdu odpoledne obhájil pozici předsedy strany, do níž nastoupil v prosinci 2021. Od té doby se mu podle jeho slov podařilo stranu stabilizovat. „Dlužili jsme skoro čtvrt miliardy korun. A my jsme se s tím vypořádali. Dnes má Sociální demokracie naprosto minimální míru zadlužení v řádu jednotek milionů,“ objasnil před časem v rozhovoru pro iDnes.

Šmardovým vyzyvatelem byl současný místopředseda Břetislav Štefan. O pozici se ucházel proto, že podle něj vedení strany nedostatečně kritizuje vládní kroky. „Je to v důrazu. V České republice je spousta ekonomických problémů, vláda dělá spoustu chyb a přenáší zodpovědnost a placení dluhů na střední a slabší třídy. Myslím si, že sociální demokracie by měla být výrazně důraznější v kritice kroků současné vlády,“ uvedl před časem pro CNN Prima NEWS.

Na šéfa strany kandidoval i někdejší stranický místopředseda Lubomír Zaorálek, který v byl minulosti také ministrem zahraničí i kultury. „Ve skutečnosti se lidí nezastáváme, protože ani nesledujeme, co se okolo nás děje, a neplníme roli, kterou jako strana máme. Je před námi možná poslední šance. Jestli budeme postupovat jako doposud, tak se nic nezmění,“ zkritizoval ve svém vystoupení vedení partaje.

Podívejte se na poslední Partii Terezie Tománkové, ve které mimo jiné diskutoval také předseda ČSSD Michal Šmarda.

.

Tagy:
Plzeň ČSSD Michal Šmarda vláda Česko sociální demokracie koktejl Břetislav Štefan vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu