Obstrukce kvůli penzím? Žádné nebyly, odmítl Nacher. Vyjmenoval nevyužité trumfy opozice

Patrik Nacher

Třináctihodinová debata ve Sněmovně o předloze, která zpomaluje řádné valorizace důchodů a zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody, nebyla obstrukcí, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Opozice podle jeho slov pouze využila prostor, který měla, aby se k návrhu vyjádřila. Jeho sněmovní kolega Viktor Vojtko (STAN) je přesvědčen, že se debata po této době už vyčerpala a že i opozice chápe potřebu penzijní reformy.

„Všichni se věnovali tématu, nekonaly se žádné pauzy, diskuse se nekošatila. Ti, kteří vystupovali, byli členy rozpočtového nebo sociálního výboru. Využili jsme prostor a pojmenovali to, co vláda dělá,“ řekl Nacher. Doufá, že to „není penzijní reforma“ a že ani kolegové z vládní koalice to tak neberou.

„Pokud by to měla být reforma, bez dohody s opozicí je to úplný nesmysl,“ řekl Nacher. Podle Vojtka jde o první krok k systémovým změnám a na podzim bude následovat další fáze.

ČTĚTE TAKÉ: Problém důchodové reformy? Stát nedělá nic pro to, abychom měli víc dětí, říká Valeš

Důchodová reforma měla ideálně být „společným dílem“, míní poslanec za STAN. „Ale to společné dílo musí respektovat ekonomické náležitosti a limity, ve kterých se pohybujeme, a to je počet pracujících a počet důchodců. V tuto chvíli je prostor pro změny v návrhu minimální,“ řekl Vojtko. Prostor k jednání o detailech ale podle jeho slov existuje.

Nacher však tvrdí, že nynější návrh zákona není žádná penzijní reforma. „O důchodové reformě se jedná jinak, a ne že ji vláda protlačí Sněmovnou,“ zdůraznil. Připomněl historii vzniku a pozdějšího odmítnutí druhého pilíře důchodového pojištění. „Když vládní koalice zválcuje opozici, tak opozice přijatá opatření zruší, když se zase dostane do vlády ona,“ dodal.

Na celý rozhovor s oběma poslanci se můžete podívat ve videu.

Tagy:
CNN Prima NEWS důchodová reforma koalice ANO 2011 Patrik Nacher Starostové a nezávislí valorizace důchodů valorizace Poslanecká sněmovna ČR Viktor Vojtko předčasný důchod