Šmarda: Generál prezidentem? To patří do Jižní Ameriky. Ideální volbou by byl Středula

Předseda ČSSD Michal Šmarda

360° Soukromí politiků (721)

Už v lednu čekají Česko prezidentské volby. Podle sázkových kanceláří mají v boji o Hrad největší šanci expremiér Andrej Babiš (ANO) a generál Petr Pavel. Šéf ČSSD Michal Šmarda si ani jednoho z těchto mužů ve funkci prezidenta neumí představit. Řekl to ve speciálu 360° na CNN Prima NEWS. Z kandidátů se mu naopak nejvíce zamlouvá šéf odborů Josef Středula.

„Prezidentem by se měl stát člověk, který vrátí do společnosti základní témata – hodnota práce, sociální jistoty i ve stáří a v nemoci, postavení rodiny s dětmi a tak dále. Zkrátka aby lidé měli chuť vůbec zakládat rodiny,“ řekl Michal Šmarda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bookmakeři a průzkumy zatím nejvíce favorizují předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a generála Petra Pavla. Například společnost Tipsport prvnímu jmenovanému, který ještě kandidaturu ani nepotvrdil, připisuje kurz 2,40:1, bývalému předsedovi vojenského výboru NATO pak 2,55:1. Ani jeden z jmenovaných by se Šmardovi na Hradě příliš nezamlouval.

„Nemyslím, že je bezpečnostní situace v Česku tak špatná, aby nám museli dělat prezidenta generálové jako někde v Jižní Americe. Pro mě je představa prezidenta v uniformě strašná. Stejně tak si na Hradě neumím představit sedmdesátníka, který se převleče za teenagera a poskakuje na fesťáku. Ani jedno není dobré,“ uvedl předseda ČSSD.

Narážel tak na Pavlovu vojenskou kariéru a na Babišovu nedávnou účast na hudebním festivalu Votvírák. Šmardovým „koněm“ je předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, kterého Tipsport uvádí s kurzem 14:1 jako pátého největšího favorita.

„Byl by ideálním prezidentem. Celý svůj život se zastává slabších lidí proti silnějším. I my v ČSSD se chceme zastávat slabších a pomoci jim. Těch, na které útočí obří korporace, nadnárodní firmy, zaměstnavatelé nebo banky,“ prohlásil Šmarda.

Volba prezidenta České republiky je naplánována na 13. a 14. ledna 2023 a její případné druhé kolo na 27. a 28. ledna. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března a o Hrad už ze zákona usilovat nemůže.

Tagy: