Obrazem: Mobil s ohebným displejem i „papírový“ tablet. Podívejte se na novinky od Huawei

Prémiový ohebný mobil, výkonný notebook s dotykovou obrazovkou či sluchátka s aktivním potlačením hluku. Technologická společnost Huawei se na tiskové konferenci v Istanbulu pochlubila svými finančními výsledky za minulý rok i novou generací produktů, které zamíří na evropský trh. Nechybí mezi nimi zástupci z kategorie tabletů, bezdrátových „špuntů“ či notebooků, největší ohlasy ale mezi novináři sklidila mobilní sekce.

V průběhu tiskové konference zástupci firmy Huawei zmínili, nakolik se jim daří expandovat do dalších segmentů. Výrazný meziroční růst zaznamenal čínský výrobce v kategorii chytrých hodinek a sluchátek, pár procent přidal také v případě tabletů a notebooků. Společnost rovněž investuje do chytré domácnosti a automobilových technologií.

Třebaže americké embargo vůči Huawei značně ovlivnilo nabídku mobilních telefonů, obchodní šéf pro evropský region Derek Yu zdůraznil, že navzdory tomu se firma této kategorie ani zdaleka nevzdává. Důkazem je podle něj nejen uvedení prémiových modelů P50 Pro a P50 Pocket na trh, ale také představení skládacího smartphonu Huawei Mate Xs 2. Ten mezi novináři v Istanbulu sklidil největší ohlas.

V praxi jde o překvapivě tenký a lehký mobil, který se oproti jiným podobným telefonům s ohebným displejem skládá vně přístroje. Po rozložení je obrazovka hladká a bez znatelného „žlábku“ v místě ohybu. Ve výbavě má trojici objektivů, a to 50mp hlavní kamerku, 13mp širokoúhlou čočku a 8mp teleobjektiv. Samozřejmostí je 10,7mp selfie kamera vepředu. Evropská cena byla stanovena na 2 000 eur, v přepočtu zhruba 50 tisíc korun. Přesnější česká cena zatím není známa.

Kromě prémiového skládacího telefonu se na konferenci ukázala také dvojice základních levných mobilů. Nova Y70 a Nova Y90 zaujmou především vysokou kapacitou baterie a rychlonabíjením – podle výrobce dokážou přístroje fungovat dostatečně úsporně, aby se v nabíječce objevily jen dvakrát týdně. Oba dva modely mají potvrzenou českou cenu – za Nova Y70 zákazníci zaplatí 3 990 korun, za Y90 pak 5 490 korun.

Nabídka výkonných notebooků se v případě Huawei rozšířila o model MateBook 16s. Přístroj disponuje 16palcovým dotykovým displejem a méně vídaným poměrem stran 4:3, což v praxi znamená více pracovní plochy pro uživatele. Notebook s hladkým kovovým tělem je nicméně lehoučký, váží sotva dva kilogramy.

Výkonově zvládne i náročnější grafické či střihačské práce, stroj pohání 12. generace procesorů od Intelu. K mání bude několik variant s odlišným hardwarem, cena začíná na 1 699 eurech (zhruba 42 tisíc korun) za model s procesorem i7, 16 GB operační paměti a rychlým diskem o kapacitě 512 GB.

Na trh zamíří také levnější notebook MateBook D16 bez dotykového displeje, se slabším procesorem a s 8 GB operační paměti za 899 eur (necelých 23 tisíc korun). Stojí za zmínku, že oba přístroje disponují zjednodušenou správou souborů mezi telefony a tablety Huawei, které mohou posloužit i jako sekundární obrazovka.

Na akci v Istanbulu příjemně překvapil i monochromatický 10,3palcový tablet MatePad Paper. Jak už název napovídá, přístroj se chlubí „papírovým“ e-link displejem, jako tomu je u čteček knih. Součástí výbavy je rovněž dotykové pero, do tabletu lze pohodlně psát a kreslit. I s pouzdrem váží ani ne půl kilogramu. Evropská cena tabletu byla stanovena na 499 eur (12 500 korun).

Poslední představenou novinkou jsou bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds Pro 2, která budou k mání v několika barevných variantách i na českém trhu. Hlavním lákadlem je aktivní potlačení okolního hluku, který si redakce CNN Prima NEWS mohla otestovat v praxi společně s kvalitou zvuku. První dojmy přineseme na webu brzy. Potvrzená česká cena činí 4 999 korun, k předobjednávkám do 10. července dostanou zákazníci zdarma také chytrý náramek Huawei Band 7.

Tagy: