Smrt královny byl obrovský šok. Ještě o víkendu byla ve skvělé formě, popsal duchovní

Farář skotské církve Iain Greenshields popsal, že Alžběta II. byla v posledních dnech svého života plná sil a humoru. S britskou panovnicí se duchovní setkal na zámku Balmoral o víkendu před její smrtí.

Greenshields se s královnou, Karlem III. a princeznou Annou setkal v sobotu při večeři. V neděli pak se členy královské rodiny poobědval. „Byl to pro mě obrovský šok, když jsem se dozvěděl, že je vážně nemocná, protože ještě o víkendu byla ve skvělé formě,“ uvedl duchovní.

„Hovořila se mnou o svém dětství. Mluvila o koních, které kdysi měla a na jejichž jména si i po 40 letech dokázala vzpomenout. Pamatovala si také jména lidí i názvy míst, na kterých byla. Upřímně se smála a užívala si času stráveného s rodinou. Byla skvělou společnicí,“ popsal farář poslední dny královny britskému deníku The Times.

Předcházející víkend s Alžbětou II. strávil Martin Fair, který přes 30 let sloužil ve městě Arbroath v tamním kostele svatého Ondřeje. Také on potvrdil, že královna působila vitálně. „Byla ve skvělé formě. Věděla o všem, co se děje ve světě, a vzpomínala i na dávnou minulost,“ přiblížil duchovní.

Martin Fair královnu poprvé navštívil v roce 2014, kdy byl podle svých slov nervózní. „Věděl jsem, že to bude v pořádku, protože mě velmi uklidňovala. Bylo úžasné vidět ji usmívat se. Pořád si uměla užít legraci,“ řekl Fair.

Královna se v posledních letech stáhla do ústraní a postupně snižovala počet svých povinností. Karel III. ji společně se svou sestrou v posledních týdnech navštěvoval každý den. Kvůli zdravotním problémům odvolala řadu společenských akcí. I přesto trvala na tom, že zachová pravidelná týdenní setkání s předsedou vlády a královskou radou. „Nemůžu mluvit o tom, o čem jsme na radě diskutovali, ale mluvil jsem s ní a nesmírně jí to pálilo,“ řekl člen parlamentu Alister Jack.

Tagy:
Alžběta II. rada The Times Balmoral Karel III. Kostel svatého Ondřeje Ian Greenshields Alister Jack Martin Fair Arbroath