Seriáloví fanoušci truchlí. Zemřela hvězda Gangů z Birminghamu, podlehla zákeřné nemoci

Herec a spisovatel Benjamin Zephaniah zemřel ve věku 65 let. Proslul především rolí Jeremiaha Jesuse v populárním seriálu Gangy z Birminghamu. Příčinou úmrtí měl být nádor na mozku, píše BBC.

Ve čtvrtek ráno odešel do hereckého nebe umělec Benjamin Zephaniah. „S velikým zármutkem oznamujeme úmrtí našeho milovaného manžela, syna a bratra, který zemřel 7. prosince 2023 v brzkých ranních hodinách,“ uvedli pozůstalí v oficiálním prohlášení na instagramovém profilu Zephaniaha.

ČTĚTE TAKÉ: Julia Robertsová prolomila mlčení o smrti herce Perryho. Zavzpomínala i na společný románek

Lékaři před osmi týdny herci diagnostikovali nádor na mozku. Na sklonku života mu byla nablízku jeho manželka Amina Zephaniahová.

Zephaniah se narodil a vyrostl v Handsworthu v Birminghamu. Když mu bylo 22 let, přestěhoval se do Londýna a vydal svou první knihu Pen Rhythm, připomíná web BBC. Jeho tvorba byla hodně ovlivněna Jamajkou. „Benjamin nám zanechal radostný a fantastický odkaz,“ napsala truchlící rodina.

V roce 2008 byl jmenován jedním z 50 nejlepších poválečných spisovatelů v Británii. Odmítl však vyznamenání od královny Alžběty II. kvůli britské imperiální otrokářské minulosti. „Benjamin byl skutečným průkopníkem a inovátorem. Dal světu mnoho,“ doplnili příbuzní v prohlášení.

Zephaniah byl také skvělým hercem. Nejvíce zazářil v dramatickém seriálu stanice BBC Peaky Blinders (Gangy z Birminghamu). V seriálu vysílaném mezi lety 2013 až 2022 ztvárnil postavu Jeremiaha Jesuse a zahrál si mimo jiné po boku Cilliana Murphyho, jenž se před nedávnem objevil ve snímku Oppenheimer.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela zpěvačka Barbara Haščáková. V devadesátých letech se proslavila hudebním duem s MC Erikem

Tagy:
Velká Británie smrt Alžběta II. kultura Peaky Blinders Cillian Murphy Gangy z Birminghamu Showtime Benjamin Zephaniah