Snědl jednu mandli denně. Cillian Murphy kvůli roli Oppenheimera držel drastickou dietu

Cillian Murphy musel kvůli roli v Oppenheimerovi zajít na hranice svých možností. Herec držel drastickou dietu, aby se postavou co nejvíce podobal skutečnému J. Robertu Oppenheimerovi, tvůrci atomové bomby. Podle zahraničních médií se na ztvárnění fyzika připravoval pět měsíců dopředu.

Dlouho očekávané drama Oppenheimer konečně vstoupilo do českých kin. Filmy režiséra Christophera Nolana jsou známé tím, že jdou do extrémů. Jinak tomu nebylo ani u životopisného snímku, který mapuje život J. Roberta Oppenheimera v době, kdy se během druhé světové války stává vynálezcem atomové bomby.

ČTĚTE TAKÉ: Živá panenka Gabriel Jiráčková o Barbie. Dětem film nedoporučuji

Strůjce první jaderné zbraně ztvárňuje ve snímku irský herec Cillian Murphy. Hvězda přiznala, že role pro něj byla velkou výzvou. V rozhovoru pro deník New York Times řekl, že se na roli Oppenheimera připravoval dlouhých pět měsíců.

Chtěl, aby postavou odpovídal fyzikovi, který byl velmi hubený. „Miluju hraní svým tělem a Oppenheimer měl výrazné pohyby i postavu, a já jsem to chtěl udělat správně,“ přiznal pro portál.

„Musel jsem hodně zhubnout. On byl hodně štíhlý, skoro až vyhublý, přežíval jenom na cigaretách a martini,“ uvedl v rozhovoru Cillian, který zazářil v historickém krimi seriálu Peaky Blinders.

Snědl mandli denně

Nikomu by ale takovou drastickou hladovku nedoporučoval, kvůli tomu ani nikomu nepřiznal, jak jeho hubnutí probíhalo. Podle herečky Emily Blunt, která ve filmu ztvárnila Oppenheimerovu manželku, jedl pouze jednu mandli denně.

„Vzal si toho na svá bedra hodně. Mohl sníst třeba jen jednu mandli denně nebo tenký plátek jablka. Byl opravdu hodně vyhublý,“ svěřila se Murphyova filmová manželka.

Během natáčení se Cillian naprosto izoloval od světa. Vzdal se společných večeří s kolegy a ani se nezúčastnil žádných večírků. „Každý večer jsme ho zvali na večeři, on ale vždy odmítal,“ vzpomínal v rozhovoru pro Entertainment Tonight Matt Damon, jenž se ve snímku ujal role generála Leslieho Grovese. „Tak moc ztratil na váze, že prostě nikdy nevečeřel,“ dodal Damon.

Nejdůležitější člověk na světě

Irský herec bral svoji roli opravdu vážně. Podle samotného režiséra je totiž astrofyzik vůbec nejvýznamnější osobou na světě. „Ať se vám to líbí, nebo ne, tak J. Robert Oppenheimer je nejdůležitější člověk, který kdy žil. Vytvořil svět, ve kterém žijeme, v dobrém i zlém. Jeho příběh musíte vidět, abyste mu uvěřili,“ řekl podle CBS News režisér, který má na kontě snímky, jako jsou Temný rytíř, Tenet nebo Interstellar.

Film se snaží divákům nastínit komplikovanou historii vzniku americké atomové bomby a život jejího stvořitele J. Roberta Oppenheimera. Ničitel světů se podílel na smrti stovek tisíců lidí. Historicky významná postava byla dlouho nepochopená a mnohými nenáviděná. Brilantním příběhem jsou fascinování historikové i umělci od konce druhé světové války, kdy se uskutečnil první úspěšný test atomové bomby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fenomén Barbie. Ikonická panenka ožívá na filmovém plátně

Tagy: