Fanoušci sitcomů v slzách. Zemřel herec Mull, zazářil i v seriálu Dva a půl chlapa

Filmový a seriálový svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 80 let zemřel ve čtvrtek herec Martin Mull. Na sociální síti Instagram to oznámila jeho dcera Maggie. Diváci mohli amerického komika znát například ze seriálů Dva a půl chlapa nebo Sabrina – mladá čarodějnice.

„Se zlomeným srdcem se s vámi dělím o to, že můj otec zemřel doma 27. června po statečném boji s dlouhou nemocí. Byl známý tím, že vynikal ve všech myslitelných tvůrčích disciplínách a také tím, že dělal reklamy pro Red Roof Inn (americká síť levných hotelů, pozn. red.). Tenhle vtip by mu přišel vtipný. Vždy byl vtipný. Táta bude hluboce chybět své ženě a dceři, svým přátelům a spolupracovníkům, kolegům umělcům, komikům a hudebníkům a – což je znakem skutečně výjimečného člověka – mnoha a mnoha psům. Měla jsem ho nesmírně ráda,“ napsala jeho dcera Maggie na Instagramu.

Martin Mull byl v roce 2016 nominován na cenu Emmy za hostující roli politického poradce Boba Bradleyho v seriálu Veep. V poslední době hostoval v seriálech The Afterparty, Not Dead Yet a Grace and Frankie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hollywood zahalil smutek. Zemřel Bill Cobbs, zazářil ve filmech Osobní strážce a Noc v muzeu

V letech 2008 až 2013 měl stálou roli v seriálu Dva a půl chlapa jako Russell, lékárník, který nelegálně užívá a prodává drogy. V premiérové epizodě deváté série se zúčastnil i Charlieho pohřbu. Herec se také objevil v seriálu Arrested Development jako poněkud neschopný soukromý detektiv Gene Parmesan, který má ve zvyku objevovat se v nesmyslných převlecích, píše web Variety. V roce 2008 hostoval také v seriálu Zákon a pořádek jako doktor Gideon Hutton, který popírá existenci AIDS, což vede k jeho odsouzení za úmyslnou nedbalost při úmrtí několika lidí.

Mullova filmová a televizní kariéra začala už v letech 1977 a 1978 rolí moderátora talk show Bartha Gimblea v satirickém televizním seriálu Fernwood 2 Night, který byl později přejmenován na America Tonight. V letech 1997 až 2000 se objevoval v seriálu Sabrina – mladá čarodějnice jako ředitel Willard Kraft.

Martin Eugene Mull se narodil v Chicagu matce herečce a režisérce a otci truhláři. Když mu byly dva roky, rodina se přestěhovala do North Ridgeville v Ohiu. Když mu bylo 15 let, přestěhovali se do New Canaan v Connecticutu. Studoval malířství a na Rhode Island School of Design získal bakalářský titul z výtvarných umění a magisterský titul z malířství.

Poprvé pronikl do showbyznysu nikoli jako herec nebo komik, ale jako autor písní, když v roce 1970 napsal country singl pro Jane Morganovou s názvem A Girl Named Johnny Cash, který se umístil na 61. místě v country žebříčku magazínu Billboard. Krátce poté zahájil vlastní nahrávací kariéru.

V průběhu 70. let, a zejména v první polovině dekády, byl Mull známý především jako hudební komik, který vystupoval se satirickými a humornými písněmi naživo i na studiových nahrávkách. Na počátku 70. let hrál jako předskokan na koncertech Randyho Newmana, Franka Zappy či Bruce Springsteena.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mortensen nadchnul fanoušky ve Varech. Po příjezdu rozdával podpisy a ochotně se fotil

Tagy:
Instagram herec USA Dva a půl chlapa Martin Mull Sabrina – mladá čarodějnice