Smutné, nechutné, skandální. Fanoušci Fenerbahce vzývali Putina v duelu s Kyjevem

Absolutně nechutné, zavřete jim stadion, ozývá se z celé Evropy. Turečtí fotbaloví fanoušci jsou všeobecně známí pro svoji hlasitost, ale také časté zvrácenosti. O jednu takovou se ve středu postarali příznivci istanbulského Fenerbahce. „Vladimir Putin,“ neslo se stadionem Ulker v duelu předkola Ligy mistrů s ukrajinským Dynamem Kyjev. To se pomstilo nejlepším možným způsobem – postoupilo dál.

Vyřazené Fenerbahce padá z kvalifikace Ligy mistrů do třetího předkola Evropské ligy, kde potká české Slovácko. Část světa stojící ve válce způsobené Ruskem na ukrajinské straně si přeje, aby tým z Uherského Hradiště příští týden přijel na stadion v Istanbulu, na kterém nebude jediný domácí fanoušek. A aby před prázdnými tribunami hrálo Fenerbahce poháry po zbytek sezony. Pokud v nich bude.

Ozývaly se i hlasy, které by nejraději nechaly pykat tým a zakázaly mu účast v mezinárodních klubových soutěžích.

Příznivci tureckého giganta si totiž v odvetě s Kyjevem neodpustili nechutnou provokaci. Tisíce z nich po prvním gólu Dynama začali vyvolávat jméno ruského prezidenta Vladimira Putina – režiséra únorové invaze. Následovalo obrovské pobouření. Někteří lidé na sociálních sítích psali, že skandování Putinova jména se rovná nacistickému pozdravu.

„Opravdu nechutné. Ale Dynamo vyhrálo, což z Fenerbahce dělá dvojnásobné lůzry,“ glosoval slavný anglický moderátor Piers Morgan.

Minimálně lze křik velké části tábora Fenerbahce považovat za veřejnou podporu války a není divu, že se čeká na reakci evropského fotbalového orgánu UEFA. I na samotný dvojzápas měl krvavý konflikt přímý dopad, protože první utkání se nehrálo na Ukrajině, ale v polské Lodži. Několik hráčů Kyjeva navíc přišlo během invaze o přátele i příbuzné.

Je třeba doplnit, že skandální chorál mohla zapříčinit gólová oslava Vitalije Bujalského, který poslal Kyjev do vedení. Rukama totiž předvedl letícího orla a právě orel je symbolem úhlavního rivala Fenerbahce rovněž z turecké metropole – Besiktase.

Maďarský obránce Attila Szalai v 89. minutě vykřesal naději pro tým, který hrál od 53. minuty v deseti mužích, když vyrovnal na 1:1 a poslal zápas do prodloužení. Ovšem v něm rozhodl za hosty Olexandr Karavajev.

Kyjev si tedy zahraje třetí předkolo Ligy mistrů proti rakouskému Štýrskému Hradci, 28násobný turecký šampion bude skládat reparát v Evropské lize. Otázkou je, jestli s, nebo bez fanoušků vzývajících Vladimira Putina.

Tagy: