Dvojitá rána pro exmanželku prince Andrewa. Po rakovině prsu dostala další smutnou zprávu

Vévodkyně z Yorku Sarah Fergusonová

Zdravotní problémy vévodkyně Fergusonové

Vévodkyni z Yorku a exmanželce britského prince Andrewa lékaři po odstranění mateřských znamének diagnostikovali agresivní formu rakoviny kůže. A to pouhých šest měsíců poté, co se Sarah Fergusonová dozvěděla, že trpí rakovinou prsu. Smutnou zprávu přinesl web televizní stanice Sky News s odkazem na mluvčího Fergusonové.

„Poté, co byla Sarah, vévodkyni z Yorku, letos v létě diagnostikována raná forma rakoviny prsu, byl jí nyní diagnostikován i maligní melanom. Její dermatolog požádal, aby bylo odstraněno a analyzováno několik mateřských znamének ve stejnou dobu, kdy vévodkyně podstupovala rekonstrukční operaci po mastektomii. Jedno z nich bylo identifikováno jako rakovinné,“ cituje web Sky News mluvčího vévodkyně.

ČTĚTE TAKÉ: Princ Harry měl dodat důkazy o urážce na cti, místo toho žalobu stáhl. Zaplatí miliony

Nyní ji čekají další vyšetření, která mají odhalit, zda se rakovinu podařilo zachytit v raném stádiu. Podle mluvčího si vévodkyně i přes znepokojující diagnózu stále udržuje dobrou náladu. „Chce poděkovat celému lékařskému týmu, který ji podporoval, zejména svému dermatologovi, jehož bdělost zajistila, že nemoc byla odhalena,“ stojí dále v prohlášení.

Fergusonová věří, že její zkušenost přesvědčí společnost o tom, jak je důležitá včasná kontrola velikosti, tvaru, barvy a struktury u nově vzniklých znamének, která mohou být známkou melanomu.

Bývalá manželka prince Andrewa

V roce 1986 se stala Sarah Fergusonová manželkou druhorozeného syna britské královny Alžběty II., prince Andrewa. V srpnu 1988 se páru narodila dcera Beatrice, druhá dcera přišla na svět v březnu 1990 a dostala jméno Eugenie.

Manželství ale nebylo příliš idylické, Andrew musel kvůli armádě často cestovat, zatímco Sarah se doma v Británii stala oblíbeným terčem často kritických novinářů. Vše vyvrcholilo jejich rozvodem v roce 1996.

Přestože se Sarah s Andrewem rozvedla, s královnou Alžbětou ji i nadále pojil blízký vztah. Vévodkyně sice neměla oficiálně povoleno účastnit se královských akcí, ale s královnou se i tak pravidelně vídaly. Právě vévodkyně z Yorku se od 8. září, kdy královna zemřela, stará o Alžbětiny milované psy – Sandyho a Muicka.

Fergusonová není jedinou členkou královské rodiny, kterou trápí zdraví. Před pár dny vyšla najevo informace o plánovaném zákroku krále Karla III., který má mít problémy se zvětšenou prostatou. V londýnské nemocnici se zotavuje i princezna Kate po blíže neupřesněné operaci v oblasti břicha.

Tagy:
Velká Británie královská rodina princ Andrew vévodkyně z Yorku Catherine, princezna z Walesu Sarah Ferguson Královna Alžběta rakovina Karel III. diagnóza