Snad plakali jsme, ale teď chcem žít. Vláda nabádá k očkování básní od Wolkera

Vládní kampaň o očkování zdravotníků a seniorů

Vláda se rozhodla propagovat očkování proti koronaviru netradiční formou – poezií. Do šotu, který má Čechy přesvědčit, aby se nechali očkovat proti covidu, zvolili báseň Jiřího Wolkera. Zahájení vakcinace u zdravotníků a seniorů spojilo video s dílem Jitřní píseň.

Videoklip ke kampani prosazující očkování proti koronaviru trvá 30 vteřin a prolínají se v něm například záběry dětí na řetízkovém kolotoči, zdravotníků s respirátorem nebo matky objímající své dítě se slovy z Jitřní písně. „Nesmělé jitro do tváří nám dýchlo snem volných lesů, luk a dálných hor. Vše divnou vírou v duši naší ztichlo, i bolest krvavá i těžký vzdor,“ recituje se ve spotu.

„Snad plakali jsme – ale teď chcem žít,“ zní v závěru verš z básně. „A budeme. Tak jako dřív! Díky očkování,“ dodali tvůrci videa, které informuje o začátku vakcinace zdravotníků a seniorů. Stejně tak upozorňuje, že první dávky očkování proti onemocnění COVID-19 dorazily do Česka 26. prosince.

„Vakcinace je nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě. Očkování pomohlo už v minulosti ke snížení, či dokonce vymýcení řady nemocí (např. pravé neštovice, dětská obrna, záškrt),“ dodává pak Úřad vlády na svém webu. Na celý spot, který můžete vidět ve vysílání tří největších českých televizí včetně TV Prima, se podívejte v záhlaví článku.

Očkovat se nechal Babiš i Blatný

Očkování proti covidu dostanou nejdříve právě zdravotníci, senioři a také mladší lidé s vážnými chronickými nemocemi, kterým by hrozil při nákaze horší průběh nemoci. První Češi dostali vakcínu v neděli, lékaři zvládli naočkovat asi 1 260 lidí.

Mezi prvními, kdo si v neděli nechali vakcínu aplikovat, byl i premiér Andrej Babiš (ANO) a válečná veteránka Emilie Řepíková. Babiš se nechal naočkovat mimo jiné proto, aby šel příkladem. Vakcína je podle něj jedinou cestou, jak se vrátit zpět k normálnímu životu. Ve stejný den se nechal očkovat také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tagy:
nemoc očkování senioři Andrej Babiš Vláda ČR ANO 2011 zdravotníci vláda Česko koronavirus COVID-19 Jan Blatný vakcinace báseň Jiří Wolker zdravotnický pracovník Úřad vlády České republiky vakcína proti COVID-19 Emilie Řepíková