Sněmovna chce přehlasovat Zemana. ANO má dost podpisů pro schůzi o nedůvěře

Poslanecká sněmovna

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslaneckou sněmovnu čekají dlouhá vyjádření opozičních politiků. Dolní komora totiž projednává veto prezidenta Miloše Zemana u zákona o snížení státních plateb do zdravotnictví. Hned na úvod řečnil přes hodinu předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho hnutí pak oficiálně předalo podnět ke svolání schůze, jež by se týkala možného vyslovení nedůvěry vládě. Podepsalo jej 74 poslanců a konat by se podle Aleny Schillerové mohla do týdne. K pádu vlády je zapotřebí hlas nadpoloviční většiny, tedy 101 zákonodárců dolní komory. Takovou silou opozice ve Sněmovně nedisponuje.

Prezident Zeman shodil snížení státních plateb do zdravotnictví za děti, studenty, důchodce a nezaměstnané na začátku srpna. Důvodem je podle hlavy státu, že se neoprávněně snižují státní prostředky plynoucí do zdravotnictví. A to zejména v době prudké inflace a pokračující epidemie koronaviru.

Hnutí ANO před schůzí avizovalo, že opoziční poslanci budou dlouho řečnit. Jako první se přihlásil lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který v jednom příspěvku zahrnul více témat. Kromě zdravotnictví se také pustil do vládního hnutí STAN a kontroverzí okolo ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka. „Situace v naší rozvědce je natolik závažná, že se jí musíme věnovat,“ řekl Babiš, který řečnil na plénu přes hodinu.

Babiš tak chce řešit pokračování kauzy Dozimetr, kvůli které skončil ministr školství Petr Gazdík. Po expremiérovi si vzal slovo předseda SPD Tomio Okamura.

Sněmovnu tak čeká dlouhá páteční schůze. Šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová to označila za obstrukci.

ANO sesbíralo podpisy pro schůzi o nedůvěře

Opoziční hnutí ANO zároveň sesbíralo dostatek podpisů poslanců k tomu, aby mohla být svolána schůze k případnému vyslovení nedůvěry kabinetu Petra Fialy (ODS). K tomu je potřeba signatura 50 zákonodárců, podnět ke svolání jich podepsalo 74.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová předpokládá, že předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svolá schůzi k nedůvěře vládě zhruba do týdne. Opozice nicméně nemá podle dostupných informací pro svržení vlády zajištěn dostatek hlasů. Zapotřebí je jich 101, tedy nadpoloviční většina.

Tagy: