Sněmovna: Poslanci řešili odečty tepla v bytech i služební zákon

V úterý 12. července pokračovala od 10:00 hodin mimořádná schůze Sněmovny, kterou svolala vládní koalice. Na programu byl například služební zákon nebo norma upravující dálkové odečty tepla v bytech. Vedle toho opoziční hnutí ANO ještě před začátkem schůze avizovalo, že souhlasí s novým sankčním zákonem, jenž je rovněž na programu. Bude však vetovat jeho zrychlené projednání v prvním čtení.

Od dopoledních hodin poslanci pokračovali v započaté schůzi z minulého týdne. Dokončit by měli debaty o vládním návrhu, který zavádí častější poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Norma předpokládá, že uživatelé budou dostávat údaje o spotřebě alespoň jednou za měsíc. Data získají například prostřednictvím internetu, aktualizovat se mají tak často, jak to zařízení umožní.

Kromě toho se měli poslanci věnovat novele služebního zákona, jež mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech. Opoziční hnutí ANO chce k této novele předložit desítku pozměňovacích návrhů.

Ve druhém čtení se měli poslanci zabývat například novelou zákona o svobodném přístupu k informacím. Norma zavádí povinnost poskytovat informace o výši platů a odměn vysokých státních úředníků. Údaje by podle zákona měly poskytovat také nově vymezené veřejné podniky.

Dále poslanci měli projednat vládní návrh zákona o zdravotnických prostředcích. Předloha se týká vybavení a přístrojů používaných například pro vyšetřování a stanovení diagnózy ze vzorků krve, moči či materiálu z lidského těla.

Tagy:
novela zákona tisková konference Olga Richterová Jan Lipavský ANO 2011 poslanecká sněmovna schůze Svoboda a přímá demokracie mimořádná schůze Poslanecká sněmovna ČR Poslanecký klub Služební zákon