Sněmovna se chystá projednat korespondenční volbu. Je to nedůstojné, říká Zeman s Nacherem

Poslanecká sněmovna

Sněmovna by tento týden mohla jednat o zákonu umožňujícím korespondenční volbu

Sněmovna by tento týden mohla jednat o zákonu, umožňujícím korespondenční volbu Čechům žijícím v zahraničí. Návrh od začátku vyvolává mezi poslanci vášně. Zatímco vládní koalice ho podporuje, nesouhlasí s ním opozice a hnutí SPD ho chce dokonce obstruovat. Co konkrétně odpůrcům vadí?

O zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí se vedou diskuze už několik let. Její odpůrci obecně říkají, že je složitější při zavedení tohoto zákona zamezit případným podvodům. V pondělí se dokonce na toto téma ve Sněmovně koná diskuze, kterou pořádají zástupci Ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Přítomní jsou jak příznivci korespondenční volby, tak odpůrci.

Například poslanec Patrik Nacher z hnutí ANO upozornil na to, že při korespondenční volbě hrozí manipulace s hlasy. Prostřednictvím zdravice se k tomuto zákonu vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Ten řekl, že korespondenční volbu odmítá a že je to projev neúcty ke svátku demokracie.

„Já mám pocit, že jsou některé věci, které bychom měli dělat osobně, protože k té důstojnosti patří, že tou volbou vy rozhodujete o směřování celé země, o tom, jak budou vysoké daně, jaká bude zahraniční politika, jestli přijmeme euro a podobně. Prostě tohle uchopit formou, že si to velmi zjednoduším, zdigitalizuju, nebo to udělám korespondenčně, mi právě nepřijde, že to je důstojné vzhledem k důležitosti aktu té volby,“ myslí si Nacher.

Češi v zahraničí volili strany vládní koalice

Korespondenční volbu pro Čechy v cizině navrhl Senát na základě požadavku krajanských sdružení a s podporou ministerstva zahraničí. Argumentoval také tím, že Česko je jednou z posledních pěti zemí Evropské unie, které možnost hlasování poštou uzákoněno nemají.

Korespondenční volbu by mohlo využít až 600 000 Čechů žijících v cizině, pro které je časově i finančně náročné dostavit se na hlasování na některou ze 111 českých ambasád. Loni tam přišlo volit poslance 13 236 z 18 808 zapsaných voličů. Strany současné vládní koalice volilo z ciziny 85 procent voličů, zatímco ANO získalo jen necelých pět procent hlasů a SPD 2,2 procenta hlasů. Právě poslanci SPD už dříve uvedli, že možnost zavedení korespondenční volby budou obstruovat.

Tagy: