Velikonoční počasí jako na houpačce. Sníh a přeháňky vystřídají teploty až 21 °C

Žena si užívá jarního počasí.

Počasí 11.4.2022 7:06

Ačkoliv se Česko v pondělí probudilo do mrazivého rána, během týdne se začne postupně oteplovat. Ve středu se dokonce teploty vyšplhají až na 21 °C. Také se začne protrhávat oblačnost a čeká nás slunečné počasí. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové vydali výstrahu kvůli možnosti mrazu ve vegetačním období. Mráz může poškodit květy kvetoucích ovocných stromů, zejména meruněk, broskvoní a slivoní. Varování platí do úterního rána.

„Je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce) nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ uvedl ČHMÚ.

Týdenní předpověď počasí

V pondělí bude polojasno až oblačno, zpočátku až jasno. Ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Na severovýchodě a východě se místy vyskytnou sněhové, postupně pod 600 metrů nad mořem smíšené nebo dešťové přeháňky. Později odpoledne a večer začnou srážky ustávat a od jihozápadu oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 8 až 12 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem se budou pohybovat kolem 2 °C a na Šumavě kolem 5 °C.

V noci z pondělí na úterý očekávejme jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 1 až −3 °C, v údolích ojediněle až na −5 °C.

V úterý bude jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 13 až 17 °C, v Čechách se ojediněle vyšplhají až na 19 °C.

Středeční počasí má být stále jasné až polojasné. Později začne v Čechách částečně přibývat oblačnost. Ráno se ojediněle objeví mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, ojediněle při slabém větru, zejména na severovýchodě, bude kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 17 až 21 °C, na severovýchodě bude kolem 16 °C.

Ve čtvrtek očekávejme převážně polojasno. Od severozápadu začne přibývat další oblačnost a večer se na západě a severozápadě místy vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 17 až 21 °C.

V pátek počítejme se zataženou až oblačnou oblohou. Od severozápadu se na většině území objeví déšť, později proměnlivá oblačnost a místy přeháňky, které nad tisíc metrů nad mořem budou sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 11 až 15 °C, na jihu a jihovýchodě až 18 °C.

Od soboty do pondělí bude proměnlivá oblačnost. Na většině území se vyskytnou přeháňky, zpočátku na horách, postupně od středních poloh sněhové. Během období očekávejme pozvolné ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty zpočátku dosáhnou na 6 až 1 °C, ale postupně klesnou 2 až −3 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 7 až 12 °C.

Tagy: