Bouře Nasim udeřila na Německo: Láme stromy, působí chaos. Zasáhne i Česko?

V sousedním Německu řádí bouře Nasim. Prudký vítr doprovázený silnými dešti komplikuje dodávky elektřiny, láme stromy a způsobil několik dopravních nehod. „Pohrál“ si i s pasoucí se ovcí, kterou několikrát odvál do dáli. Podle odhadů meteorologů by bouře mohla během soboty dorazit i do Česka, především do oblasti Šumavy.

Nejhůře je podle německých meteorologů postižena spolková republika Bádensko-Württembersko na jihozápadě země, především pak její zalesněné pohoří Schwarzwald. Vítr tam během čtvrtka dosahoval rychlosti až 141 kilometrů za hodinu.

Bouře má na svědomí i několik popadaných stromů, které narušily elektrické vedení a tudíž i dodávky proudu. Ještě nebezpečnější situace se vytvořily na některých silnicích. Například u městečka Vörstetten narazil do padlého stromu muž se ženou jedoucí na skútru. Řidič i jeho spolujezdkyně utrpěli vážná zranění. Policisté ovšem doplnili, že dvojice byla v podnapilém stavu.

K nehodě došlo i poblíž Endingenu, kde silný poryv větru pohnul s návěsem kamionu, který se střetl s jiným vozidlem.

Trochu kuriózní situace nastala u městečka Eichstetten am Kaiserstuhl. Vítr zde totiž hned několikrát odvál pasoucí se ovci. Zvířeti se nic nestalo, pouze ho vítr dostal do takové pozice, že se nebylo schopné samo zvednout a tudíž mu musel pomoci pastýř.

Bouře udeřila i na moři

Nasim způsobuje problémy i jinde v Německu. Ve Švábsku měli místní hasiči rovněž plno práce s popadanými stromy či sraženými dopravními značkami a ploty. Ve městě Stuttgart museli hasiči zasahovat kvůli poškozené střeše místní opery. Na možné následky silného větru od bouře upozorňují i další města.

Na některých místech padlé stromy znemožnily cestování vlakem, protože stromy spadly na koleje. Jedním z takových míst je železnice mezi německým Stuttgartem a švýcarským Curychem.

Následky bouře byly znát i například v přístavu Bremerhaven na severu země. Hasiči tam kvůli bouři museli zasahovat u potápějící se lodi.

Nasim může zasáhnout i Šumavu

Během soboty by měl na západní části Německa pokračovat silný déšť s bouřkou. Podle německých meteorologů by navíc bouře mohla mít sílu hurikánu. Znovu odhadují, že vítr bude ve výšinách nad tisíc metrů dosahovat rychlosti větší než 100 kilometrů za hodinu.

Nasim by podle odhadů meteorologů navíc měla postupovat směrem dále na východ a ještě během soboty by mohla částečně zasáhnout i území České republiky. Bouře by mohla dorazit na Šumavu, dál by se však dostat neměla.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platí do sobotního rána. Vyšší nebezpečí se týká celého Karlovarského a části Plzeňského kraje a Rakovnicka. „Žluté“ varování pak ČHMÚ vydal pro oblasti kolem měst Chomutov a Kadaň. Zároveň platí výstraha před povodněmi – pro Horažďovice, Sušici, Strakonice, Vimperk a Prachatice.

Řidiči, kteří budou někam cestovat, by si měli dat pozor na sněhové pokrývky a ledovku a tomu přizpůsobit rychlost jízdy. Do sobotního rána by pak na některých místech mohlo napadnout až 15 cm prašanu. „V noci od středních poloh, na západě a jihozápadě Čech i v nižších polohách a na Českomoravské vrchovině se může místy tvořit sněhová pokrývka,“ doplnil ČHMÚ.

Tagy: