Sníh i mráz: Češi se studenému počasí nevyhnou ani začátkem týdne. Oteplí se na Vánoce?

Počasí v Česku se začátkem týdne ponese v podobném duchu jako během uplynulého víkendu. Lidé se nevyhnou sněhu či nízkým teplotám pod nulou a opět hrozí i tvorba ledovky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Postupně se ale oteplí. O Vánocích může být i více než 10 °C.

V pondělí bude zataženo až oblačno, přechodně pak i polojasno. Ojediněle se objeví slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení, zejména v severozápadní polovině ČR se vyskytne mrznoucí déšť s tvorbou ledovky.

Na Českomoravské vrchovině se budou místy tvořit sněhové jazyky či námraza, při mrznoucím dešti také ledovka. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi −3 až 1 °C, při čerstvém větru ojediněle kolem 3 °C.

V noci by mělo být oblačno až polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy a postupně jen ojediněle nastane mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. Nejnižší teploty dosáhnou −5 °C, při zmenšené oblačnosti pak ojediněle i −7 °C.

Hrozba tvorby sněhových jazyků a námrazy na Českomoravské vrchovině a na horách přetrvá také v noci i v úterý. V tento den by mělo být oblačno až polojasno, místy zataženo. Vyskytnou se i mrznoucí mlhy. Ojediněle se objeví také mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí −2 až 2 °C, při čerstvém větru ojediněle kolem 4 °C.

Už během druhé poloviny týdne se v Česku výrazně oteplí. Teploty o Vánocích možná překonají 10 °C.

Tagy: