Na sněhu, či na blátě? Velká předpověď, v jakých částech Česka si lidé užijí bílé Vánoce

Do začátku vánočních svátků zbývá jen týden a většinu českého území pokrývá sníh. Nadšení, že by vydržel až do Vánoc, však meteorologové mírní. Začátkem nového týdne přijde obleva a je pravděpodobné, že sníh o víkendu roztaje. Přesto se v některých oblastech Česka bílých Vánoc dočkají.

Ačkoliv se o víkendu očekává na většině území minimálně slabé sněžení, do Vánoc sněhová přikrývka pravděpodobně nevydrží. Na začátku týdne se totiž citelně oteplí.

„Na horách, hlavně na Šumavě, se teploty dostanou nad nulu pravděpodobně už v pondělí, v nížinách ještě ze začátku příštího týdne vydrží inverze a mráz. V úterý už začnou teploty vystupovat nad nulu na některých místech i v nížinách a od středy už budou v nížinách nadnulové teploty převažovat,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vyšší teploty budou mít za následek jediné – sníh začne těsně před Vánoci mizet. „Naděje na bílé Vánoce v nížinách je tak nejvyšší v místech, kde bude ve středu ráno sněhu tolik, že nestihne roztát,“ doplnili experti. Na přesnou předpověď sněhové pokrývky je podle meteorologů ještě brzy, přesto existuje pravděpodobnost, která uvádí, kde a na kolik procent se bílých svátků dočkáme.

Z dat po roce 2000 odborníci připravili přehled míst s percentuálním vyjádřením ohledně pravděpodobnosti „bílých Vánoc“, která vyjadřuje, zda bude 24. či 25. prosince v 7:00 ležet v dané lokatitě alespoň jeden centimetr sněhu:

  • Liberec – 60 %
  • Karlovy Vary – 30 až 40 %
  • Jihlava – 30 až 40 %
  • Zlín – 30 až 40 %
  • Ostrava – 30 %
  • Ústí nad Labem – 30 %
  • Olomouc – 20 až 30 %
  • Brno – 20 až 30 %
  • České Budějovice – do 20 %
  • Praha – do 20 %
  • Pardubice – do 20 %
  • Hradec Králové – do 20 %
  • Plzeň – do 20 %

Rozdíly v pravděpodobnosti, že budou Vánoce na sněhu, jsou dány zejména nadmořskou výškou. „V oblastech, jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic, je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 procent. Ve středních polohách se zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 procenty. Ve vyšších polohách – zhruba 600 až 800 m n. m. – je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 procent,“ doplňují meteorologové.

❄️Bude Štědrý den na sněhu?❄️ Osm dní před Vánoci to venku vypadá jako z ladovských obrázků. Sníh leží na celém území a...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, December 16, 2022

Předpovědní modely prozatím počítají na Štědrý den s teplotami i nad 5 °C. Výhled však budou experti nadále upřesňovat.

Přes dva metry sněhu

Nejvíce sněhu na Štědrý den leželo na našem území v roce 1981. Maximální výšku sněhové pokrývky v tomto roce (194 centimetrů) zaznamenala stanice na nejvyšším vrcholu Jeseníků – na Pradědu. V Krkonoších měla nejvíce sněhu (171 centimetrů) stanice Labská bouda.

Rekordní výšku sněhové pokrývky v historii meteorologové na Štědrý den naměřili v roce 1974 v Krkonoších na Vrbatově boudě, kde leželo 215 centimetrů sněhu. V Praze bylo nejvíce sněhu na Štědrý den v roce 1969, a to 29 centimetrů.

V loňském roce ležel sníh kromě hor jen ve východní polovině našeho území, a to i v nížinách. Například v Ostravě a v Olomouci byly ráno dva centimetry sněhu. Maximum sněhu bylo na Šumavě, stanice Blatný vrch zaznamenala výšku sněhové pokrývky 64 centimetrů.

Tagy: