Sny trpaslíků i moudra velryb: Oblíbená Trnkova zahrada se zhmotnila!

Jak nejlépe popsat oblíbené kratochvíle všech majitelů dětských duší, lhostejno kolik jim je v běžném lidském světě let? Třeba takhle – dobrodružství, překvapení a legrace. Všechno mohou zažít v Trnkově zahradě 2, což je místo, které lidem a človíčkům dovolí prožít oblíbený příběh malíře a filmaře Jiřího Trnky. Tady lze bez obav proniknout do trpasličí hlavy, zahrát si na štěkafon či nekonečně zírat do nebehledu. Na nic nečekejte, sbalte si, co potřebujete, a vyrazte do plzeňského DEPO2015.

Kdo ho pamatuje, jeho dětská dušička se při návštěvě Trnkovy ZAHRADY 2 jednoduše a nevyhnutelně zatetelí radostí. Kdo nejznámější a nejvydávanější příběh Jiřího Trnky ještě nezná, má šanci seznámit s ním sebe i své děti. Nezáleží na tom, jestli si nejprve společně přečtete knihu a pak vyrazíte všechno v ní zmíněné prožít na vlastní kůži, nebo upřednostníte osobní seznámení se světem fantazie a při čtení na něj budete společně vzpomínat. Obě varianty jsou možné a ba co víc, dokonce stejně zábavné.

„Pro ty, kteří ji nečetli, číst nechtějí, neumějí nebo už to zapomněli, je zde originální Kybernetoskop Trnkova ZAHRADA 2, který hrdiny knihy přenáší z média tištěného do média audiovizuálního,“ slibují tvůrci.

Základem je prožít si celé dobrodružství, tedy vše vidět, slyšet a cítit. „Expozice je koncipována jako audiovizuální zážitek. Návštěvníci v ní pracují s různými interaktivními projekcemi, animacemi i mechanickými exponáty. Vše je „zabaleno“ v bohaté, ucelené scénografií, postavené na dědečkově originální tvorbě,“ doplňuje Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky a spoluautor výstavy.

Základem všeho je Kybernetoskop. Že nevíte, co to je? Jeho tvůrci ho popisují takhle – velkokapacitní audiovizuální stroj na zábavu, legraci i půvabné nesmysly zbudovaný na půdorysu knihy, výtvarného divadla, biografu, cirkusu a motokrosu. Je to jednoduše místo, kde dospělce i děti čeká díky povedeným animacím řada nezapomenutelných setkání. Tady se zkrátka zhmotňují všichni obyvatelé Trnkovy zahrady.

A tak stejně jako pětice kluků cestou do školy v původním příběhu mohou i návštěvníci Trnkovy zahrady 2 nahlédnout do hlavy trpaslíka, zajezdit si na kočkodromu, poslechnout si moudra velryby, váhat prsty v bludišti nebo taky zastřílet si na netopýry či třeba zhlédnout představení ve slonografu.

A protože fantazie nemá hranice, i Trnkova ZAHRADA 2 může vyrůst prakticky kdekoli. Právě teď ji najdete v plzeňském areálu DEPO2015. „Trnkova Zahrada 2 je jednou z  nejzajímavějších interaktivních expozic, které jsou aktuálně v Česku k vidění a jsme rádi, že ji opět můžeme přivítat v rodišti Jiřího Trnky. Trnkovy ilustrace jsou úžasné a je skvělé, že děti díky této expozici mohou prožít dobrodružství z jeho nejslavnější knihy na vlastní kůži,“ dodává Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015.

Expozici mohou navštívit rodiče s dětmi od 3 let i (před)školní skupiny, které se mohou těšit na speciální programy, do konce letošního roku. Otevřeno je ve všední dny od 14 do 18 hodin. O svátcích, víkendech a prázdninách pak od 10 do 18 hodiny.

Tagy: