Sochu Hurvínka na náměstí v Plzni někdo připravil o hlavu. Barbarství, odsuzují čin místní

Sochu legendární loutky Hurvínka někdo připravil o hlavu.

Hurvínek na náměstí v Plzni je stále bez hlavy

Socha ikonických loutek Spejbla a Hurvínka, která se nachází na plzeňském náměstí Republiky, byla v sobotních nočních hodinách poškozena vandaly. Výtržníci Hurvínka připravili o hlavu, po pachatelích pátrá policie. K odsouzeníhodnému činu zřejmě museli vyvinout velkou sílu. Hlava totiž váží zhruba 20 kilogramů, sdělil CNN Prima NEWS Roman Jurečko, zakladatel nadace, která nechala sousoší zhotovit.

„Dne 9. září 2023 krátce před jedenáctou hodinou večer byla vyslána hlídka plzeňských policistů na náměstí Republiky v Plzni k prověření oznámení o poškození sochy Hurvínka. Policisté zjistili, že u sochy měla stát skupina několika mužů, byla slyšet velká rána a Hurvínkova hlava se pak kutálela po zemi,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Je možné, že se vandalové před činem posilnili alkoholem. Plechovka od piva ležela hned u lavičky.

ČTĚTE TAKÉ: Ustřižené kabely i exkrementy. Nabíjecí stanice se čím dál častěji stávají terčem útoku vandalů

„Hurvínek ztratil hlavu. Někdo mu však k tomu pomohl. Policisté pátrají po pachateli, který soše hlavu urazil. ‚Kapitán Spejbl‘ už sjíždí plzeňské kamery, smyčka se utahuje... a za chvilku může zvonit u dveří ‚hrdiny‘,“ glosovali případ na Facebooku plzeňští policisté s připomínkou, že pachatel či pachatelé se mezitím mohou sami přihlásit na obvodním oddělení Plzeň-střed.

Hurvínek musí do slévárny

Způsobená škoda dosud nebyla vyčíslena. Bronzové sousoší ikonických postaviček Josefa Skupy stojí na náměstí Republiky od 7. července roku 2000. Umělecké dílo k 100. výročí vzniku loutky Spejbla vytvořila umělkyně českého původu Lea Vivot (rozená jako Drahomíra Hekelová, pozn. red.).

„Škoda bude ve vyšších desítkách tisíc korun. Doufám, že nepřesáhne 200 tisíc,“ odhadl pro CNN Prima NEWS Roman Jurečko, zakladatel Nadačního fondu Plzeň sobě. „Socha se musí odvézt do slévárny. Odhadujeme, že doba opravy bude tři týdny,“ doplnila ředitelka nadace Kristýna Nachtmann Švédová.

Primátor: Hurvínek je pomyslné dítě Plzeňáků

Loutky otce Spejbla a syna Hurvínka mají pohyblivé hlavy a Hurvínkovi se navíc protáčejí oči. Ty se teď protáčejí i obyvatelům Plzně, kteří se nad činem pachatelů pozastavují. „Vandalství je barbarství! V tomhle případě je pachatel nejspíš také pořádný pitomec,“ reagoval na Facebooku primátor města Plzeň Roman Zarzycký (ANO). „Mrzí mě to i lidsky, protože Hurvínek je takové pomyslné dítě Plzeňáků,“ doplnil pro CNN Prima NEWS.

Vandalství je barbarství! V tomhle případě je pachatel nejspíš také pořádný pitomec. 😡 #primatorPlzen ♡

Posted by Roman Zarzycký má rád Plzeň on Sunday, September 10, 2023

A naštvaní jsou i další komentující: „Co je pro Prahu Národní divadlo, to je pro Plzeň Spejbl a Hurvínek, fakt se mi chce brečet,“ neskrývala smutek jedna ze žen. „Naše kulturní dědictví a oni dokážou vše zničit, co k tomu dodávat,“ zaznělo od dalšího.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sprejerství v Praze přibývá. Strážníci v metropoli zadrželi teprve 12letého vandala

Tagy: