Uživatelé brýlí Applu baví ulice. Lidé s nimi mávají rukama, řídí auto i posilují

Revoluční brýle od Applu dorazily k prvním uživatelům. Ti se nyní chlubí, jak s nimi cvičí ve fitness centru, cestují metrem, stravují se v restauraci, jedou na skateboardu nebo řídí automobil. Příspěvky na sociálních sítích jsou jako vystřižené ze sci-fi filmů. Minulý týden novinka z firmy s nakousnutým jablkem vtrhla na americký trh. Podobné scény v Česku zatím nejspíš nehrozí, dosud není jisté, kdy zařízení za zhruba sto tisíc korun zamíří k tuzemským zákazníkům.

Šéf Applu o brýlích pro virtuální a rozšířenou realitu hovoří jako o „nejpokročilejším zařízení spotřební elektroniky, jaké kdy bylo vytvořeno“. Apple Vision Pro se v USA začaly prodávat v polovině ledna a minulý týden brýle dorazily k prvním zákazníkům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Apple začal prodávat brýle Vision Pro. Mají úchvatný obraz, problém s váhou a aplikacemi

Sociální sítě rychle zaplavily příspěvky lidí, kteří natáčí a fotí uživatele při používání futuristických brýlí. Jedním z hitů se stal mladík cestující newyorským metrem s nasazenými brýlemi. Během jízdy pohybuje rukama, zdá se, že něco píše a poté využívá gesta, takzvaná štípnutí.

Za pomocí gest si uživatelé otáčejí, posouvají a přibližují okna s aplikacemi, dále mohou formátovat text, spouštět různá videa nebo další programy.

Opravdové scény jako ze sci-fi filmu ukázal uživatel z amerického San José. Muž v černém triku a bílých kalhotách jde po přechodu pro chodce. V momentě, kdy se blíží druhému konci silnice, zvedne ruce do vzduchu a začne ťukat prsty. Na chvilku se zastaví, dokončí svá gesta a pak vesele pokračuje v chůzi.

„Vision Pro nejsou jen skvělé. Je to ten nejlepší kousek techniky, který jsem kdy měl,“ píše populární youtuber Casey Neistat ve svém příspěvku na sociální síti X. V přiloženém videu pak ukazuje, jak s brýlemi jede na skateboardu.

„Je to malý záblesk budoucnosti,“ popisuje Neistat ve více než 10minutovém videu, během něhož ukáže, jak vypadá cestování a toulání se po New Yorku z pohledu uživatele Apple Vision Pro.

Při sezení na známé křižovatce Times Square se podívá na levou stranu, kde má malou klávesnici na psaní, před sebou sleduje okno s televizními pořady a filmy a při ohlédnutí vpravo může pozorovat obrazovku s YouTube videi. To vše se promítá do reálného světa a Neistat vidí, jak si ho mezitím lidí natáčí a fotí.

Nejbláznivější nápad, jenž zároveň ukazuje digitální možnosti současného světa, měl muž, který si nasadil brýle při řízení automobilu Tesla. S vozem jede po několikaproudé dálnici a využívá gesta k ovládání brýlí. Patrně využívá funkci autonomního řízení, kdy má nad vozem kontrolu takzvaný autopilot.

Překvapení přijde ale o několik vteřin později, kdy se ve zpětných zrcátkách objeví majáky policie.

Internetoví vtipálci samozřejmě nezapomínají ani na animovaný seriál Simpsonovi, který byl už několikrát prorokem mnoha situací a předpověděl například zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, pandemii covid-19 nebo právě nástup brýlí Apple Vision Pro. Seriálové postavy se v jedné z epizod prohání Springfieldem s headsetem nápadně připomínajícím zařízení od Applu.

Aby Apple snížil izolaci uživatelů brýlí od okolí, tak na jejich přední část umístil displej, jehož barva se proměňuje podle činnosti. Funkce EyeSight zobrazuje na přední části také virtuální oči. Pokud uživatel s brýlemi mrkne, objeví se na přední obrazovce mrknutí.

Recenze amerických technologických webů a magazínů chválí u Apple Vision Pro především obraz. Ten pohání dvě mikro LED diody, každá dostane do jednoho oka 23 milionů pixelů. Tím se před zraky uživatelů zobrazuje masivní a ostrý 4K displej.

Headset dále využívá funkce sledující pohyb očí. Položky a objekty se tak dají vybírat pouhým pohledem. Recenzenti to hodnotí jako velmi přesné a rychlé.

Drobnou nevýhodou brýlí je jejich váha. Dále systém visionOS postrádá řadu oblíbených aplikací. Například Netflix, Spotify či YouTube zatím zcela chybí a není jisté, kdy se na zařízení objeví. Služby jsou dostupné prostřednictvím webového prohlížeče.

Jiné streamovací platformy jako Amazon Prime, Disney Plus či HBO Max svou vlastní aplikaci mají a umožňují například sledování 3D filmů. K dispozici jsou i hry speciálně připravené pro tento headset jako Super Fruit Ninja, Game Room nebo What the Golf?.

Revoluční brýle mají v USA cenovku 3 499 dolarů, což je v přepočtu zhruba 80 tisíc korun. Kdy Apple Vision Pro zamíří do Česka není zatím známo. To platí i o ceně. Dá se předpokládat, že po započtení cla i daně si tuzemští zákazníci zaplatí za Vision Pro více než 100 tisíc korun.

Přesto se i někteří čeští nadšenci dostali k futuristickému zařízení: Lubo Smid z technologického startupu STRV, spoluautor VR hry Beat Saber Jaroslav Beck nebo influencer Petr Mára se pochlubili, že brýle od Applu právě zkouší.

Nové brýle pro virtuální realitu Apple Vision Pro slibují revoluci:

Tagy: