Apple začal prodávat brýle Vision Pro. Mají úchvatný obraz, problém s váhou a aplikacemi

Futuristické brýle od Applu jsou na dosah prvním uživatelům. Americká společnost v pátek spustila předprodeje svého zařízení Vision Pro. Prozatím jen na domácím trhu. Evropa a zbytek světa si musí počkat. Brýle dorazí k zákazníkům na začátku února. Americká média v předstihu obdržela první testovací kousky. Jak si v recenzích vede zařízení s cenovkou atakující sto tisíc korun?

Už roky se na videoherním trhu objevují headsety pro virtuální realitu. Sony loni vydalo svou vylepšenou verzi PlayStation VR 2 pro svou herní konzoli. Tchajwanský výrobce HTC a jeho Vive se řadí mezi nejlepší brýle pro virtuální realitu na trhu. Meta, provozovatel sociální sítě Facebook, do tohoto segmentu vstoupil před deseti lety, když koupil Oculus. Nejnovější Meta Quest 3 nabízí perfektní poměr ceny a výkonu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nová éra mobilní umělé inteligence. Samsung ukázal světu titanový Galaxy S24 Ultra

Apple nikdy oficiálně nepotvrdil, že pracuje na vlastním VR headsetu. Místo toho loni v červnu uhranul svět oznámením, že chystá zařízení pro smíšenou realitu. Tedy pro technologii, která propojuje skutečný svět s virtuální realitou.

Uživatelům se za pomoci projekce v reálném čase vizualizují aplikace, hry, filmy a další předměty do reálného světa.

Záhy po představení se o Apple Vision Pro začalo mluvit jako o revolučním zařízení. První zážitky z používání těchto brýlí potvrzují dřívější zvěsti. Zařízení opravdu umožňuje přepínání mezi virtuální realitou a rozšířenou realitou. Podle toho se mění i jejich vzhled, aby okolí vědělo, co osoba používající brýle sleduje.

Vnější displej upozorňuje okolí, co děláme

Aby Apple snížil izolaci uživatelů brýlí od okolí, tak na jejich přední část umístil displej, který se proměňuje podle činnosti. Když se na člověka s nasazenými brýlemi podívá kamarád nebo na něj promluví, tak funkce EyeSight zobrazí na přední části virtuální oči. Pokud uživatel s brýlemi mrkne, na displeji se objeví mrknutí.

Recenze tuto funkci popisují jako velmi zvláštní a opravdu celá idea zní poměrně dystopicky. Apple umožní vytvořit si vlastní personu, tudíž každý majitel brýlí může mít jedinečnou podobu „očí“ EyeSight.

Nové brýle pro virtuální realitu Apple Vision Pro slibují revoluci:

Když se uživatel přestane věnovat svému okolí a začne si na vlastní obrazovku promítat video, tak se přední displej zbarví do modra. Ostatní vědí, že pozornost uživatele je úplně jinde. V případě přepnutí do plné virtuální reality je panel neprůhledný.

Posledním znamením je bílé bliknutí obrazovky jako závěrky, když si s Vision Pro chcete pořídit prostorovou fotografii.

Obraz Vision Pro překonává konkurenci

Základem Apple Vision Pro je displej, který pomocí dvou mikro LED diod dostane do každého oka 23 milionů pixelů a díky tomu před zraky uživatele vznikne masivní 4K displej. Je to právě obrazová plocha, která podle hodnocení překonává konkurenční výrobky.

Headset má dále funkci sledující pohyb očí. Výběr objektů na displeji se provádí jen pouhým upřením zraku. Podle mnoha recenzentů se tato funkce jeví jako velmi rychlá a přesná. Stačí pohled na tlačítko nebo položku menu a systém to okamžitě zvýrazní. Totéž platí i při procházení názvů filmů.

První potíže se objevují při používání klávesnice. „Apple nás nechal otevřít virtuální klávesnici v Safari, abychom mohli procházet webové stránky, a fungovalo to, i když neohrabaně: podíváte se na písmeno a stisknutím prstů ho vyberete. Můžete psát tak rychle, jak rychle se mohou pohybovat vaše oči a jak rychle můžete svírat prsty, což znamená, že je mnohem snazší diktovat Siri,“ stojí v recenzi magazínu The Verge.

Recenzenti uvádí další nevýhody headsetu, mezi něž patří především váha. Brýle váží zhruba půl kila a po půl hodině používání se už tíha začne projevovat. V balení s Vision Pro jsou k dispozici dva druhy náramků pro uchycení brýlí na hlavu: Solo Knit Band a Dual Loop Band. Liší se materiálem a způsobem, jakým obepínají hlavu.

Novinářka Joanna Sternová z Wall Street Journal poznamenala, že třikrát zkoušela Vision Pro s páskem Solo Knit Band a „opravdu jsem cítila váhu počítače na svém obličeji. Dnes jsem vyzkoušela náramek Dual Loop Band, který nevypadá tak elegantně, ale je rozhodně pohodlnější,“ napsala v příspěvku na sociální síti X.

Baterie, kterou Apple tak trochu zatajil

Celé zařízení pohání baterie, která má výdrž dvě hodiny. Ale až recenze odhalily, co nebylo vidět na marketingových videích Applu. Z levé strany headsetu vede kabel k samotné baterii. Ta se dá zapojit i do zásuvky a tím se životnost headsetu prodlouží na několik hodin. Jenže uživatel tím přijde o schopnost pohybu.

„Pokud se chcete pohybovat –⁠⁠⁠ například když spouštíte interaktivní zážitek nebo hrajete prostorovou hru –⁠⁠⁠ budete muset baterii schovat do kapsy. Je to neelegantní řešení a ukazuje na omezení této technologie, která nedokázal obejít ani Apple,“ uvedl Julian Chokkattu z magazínu Wired.

Obrovskou pochvalu získaly brýle za svižný systém a především za ovládání gesty. Na rozdíl od konkurence Vision Pro nevyžaduje ovladače do ruky. Pomocí gesta spojení palce a ukazováčku ruky, které může připomínat štípání, se posouvá obrazovka, píše se na klávesnici a dělají se další rutinní činnosti.

Absence mnoha oblíbených aplikací

Velkou ztrátou pro Apple je absence oblíbených aplikací na App Storu pro operační systém brýlí Vision OS. Podle serveru MacStories tam nebude žádná ze 46 nejoblíbenějších aplikací. Seznam se samozřejmě může v průběhu času změnit a některé programy mohou být k dispozici prostřednictvím verzí pro iPhone a iPad.

Zcela chybí aplikace Netflixu, Spotify nebo YouTube a podle vyjádření zástupců těchto firem se nezdá, že by se situace v dohledné době změnila. Uživatelé futuristických brýlí si tyto služby mohou spustit pouze ve webovém prohlížeči Safari.

Jen několik týdnů před uvedením Apple Vision Pro na americký trh se nejedná o dobrou zprávu.

Konkurenční streamovací platformy Amazon Prime Video, HBO Max nebo Paramount Plus ale k dispozici budou a například s Disney Plus si uživatelé vychutnají i 3D filmy.

Apple své revoluční brýle prodává v USA za 3 499 dolarů, což je v přepočtu zhruba 80 tisíc korun. Kdy se zařízení objeví v Česku, zatím není známo, a to platí i o ceně. Abychom o ní získali hrubou představu, je potřeba k výše uvedené částce připočítat i clo a daň. Předpokládá se, že tuzemští zákazníci zaplatí za Vision Pro více než 100 tisíc korun.

Vše je vzdálená budoucnost. Apple začal zatím s prodejem v USA, protože nemá dostatek výrobní kapacity, informoval list Financial Times v polovině minulého roku.

Tagy: