Ve španělské laboratoři týrali zvířata, úřady jí pozastavily činnost

Opice zoufale se zmítající na stole v sevření čtyř laboratorních techniků. Pes ležící v kalužích krve a následně zavěšený hlavou dolů. Králíci, kterým vivisektoři za plného vědomí odebírají oční bulvy. Hrůzné záběry, které zveřejnila organizace Cruelty Free International, přinutily španělské úřady k uzavření laboratoře společnosti Vivotecnia v Madridu.

Usvědčující videozáznam pořídil zástupce zvířeckoprávní organizace v letech 2018 až 2020, kdy byl v laboratoři zaměstnán. Záběry okamžitě zvedly vlnu kritiky a zareagovaly na ně i úřady, kterým byly předány. „Rozhodli jsme se do zmíněné laboratoře vyslat inspekci. Podezření se ukázala jako důvodná a podařilo se nám zajistit potřebné důkazy, a proto jsme činnost laboratoře dočasně pozastavili,“ uvádí prohlášení madridských úřadů a dodává, že zvířata, která se v zařízení nacházela, byla převezena do jiných zařízení.

K případu se kromě úřadů a policie vyjádřil i ředitel společnosti Vivotecnia Andres König a prohlásil, že zachycené jednání není v souladu s protokoly společnosti. Vyjádřil i politování nad tím, že šlo o selhání jednotlivých zaměstnanců.

„Tyto záznamy ukazují další temnou stránku testů toxicity na zvířatech. Evropská komise uvádí, že direktiva 2010/63 zaručuje nejen ochranu zvířat využíváných vědou, ale i to, že poskytuje strategii k nahrazení pokusů na zvířatech. Nedělá ani jedno z toho,“ prohlásila vědecká ředitelka Cruelty Free International Katy Taylor. Odborníci také upozorňují na to, že testy prováděné na zvířatech nejsou z naprosté většiny přenositelné na člověka – tím spíše, pokud jsou „pokusná“ zvířata ve stresu.

Tagy: