Divačka CNN Prima NEWS darovala jídlo rodině pana Petera, který čeká už rok na svůj důchod

Peter Čaplák čeká na důchod už přes rok. Jeho rodina se tak dostala do existenčních problémů.

Pomoc pro muže, jenž je rok bez důchodu

Příběh bývalého havíře Petera Čapláka, který už před více než rokem požádal o předčasný důchod a do dnešního dne nedostal od státu ani korunu, vyvolal velký ohlas. Peter se společně s nemocnou manželkou stará o postiženého syna a aby vyšli s penězi, začali si půjčovat u kamarádů. Žena z Ostravy na nic nečekala a rozhodla se pomoci hned. Štáb CNN Prima NEWS předání daru zprostředkoval.

„Kdysi jsem se do té situace dostala já. Měla jsem dluhy, čekala jsem na důchod. Dovedu si představit, jak to člověka bolí, když nemůžete dítěti dát něco z ledničky,“ uvedla dárkyně Marie Danielová.

Peter Čaplák sice zpočátku tvrdil, že od nikoho nic nechce, jen to, co mu patří a na co celý život poctivě pracoval – svůj důchod. To ale ještě netušil, že bude bez peněz více než 12 měsíců. Teď s velkým dojetím a vděčností dar přijal.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura: Zvyšování penzí je nedostatečné. Vláda chce již potřetí okrást důchodce

Paní Danielová rodině poslala nejrůznější zeleninu, maso na guláš, zavařeniny, které sama dělala, a sádlo se škvarky, které vyškvařila, a nezapomněla ani na postiženého syna pana Čapláka, kterému poslala sladkosti a knížku o zvířatech.

Díky daru se mohla rodina po několika týdnech pořádně najíst. „Moc jí děkujeme, protože nás zachránila, Peťa už by teď neměl co jíst. Takže jsme měli špenát, brambory a hovězí maso vařené. A ještě nám zbývají kuřecí stripsy, brambory a Péťovi kompot,“ uvedla s vděkem Hana Čapláková.

A k ní se přidal i její manžel: „Já se připojuji tady k manželce, děkujeme moc. Nejsme zvyklí, aby nám někdo pomáhal. Pokud bude třeba potřebovat opravit auto nebo něco s autem zařídit, tak zařídím,“ slíbil žadatel o předčasný důchod.

Pan Čaplák doufá, že si 14. září bude moct vyzvednou alespoň část svého důchodu, což mu potvrdila i úřednice z České správy sociálního zabezpečení: „Čtrnáctého byste měl mít první důchod. Je to prozatímní důchod v nějaké výši,“ vysvětlila zaměstnankyně úřadu do telefonu.

Pokud jste i vy nebo vaši známí v podobné situaci, určitě se nám ozvěte na e-mail zpravy@iprima.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Příběh pana Petera Čapláka, který už přes rok čeká na důchod.

Tagy: