Okamura: Zvyšování penzí je nedostatečné. Vláda chce již potřetí okrást důchodce

Radim Fiala a Tomio Okamura

Hrnčíř a Kučera k vládnímu balíčku

Vláda chce již potřetí okrást všechny důchodce, je absolutně bezzásadová. V úterý to na půdě Sněmovny řekl šéf SPD Tomio Okamura. Navýšení penzí od ledna o 360 korun, jak předtím avizoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), je podle opozičního hnutí nedostatečné. Okamura rovněž zmínil, že by vláda měla více šetřit, pokud jde o některé výdaje. Přímo zmínil vojenskou podporu Ukrajiny či financování „politických neziskových organizací“.

„Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně,“ řekl v úterý Marian Jurečka. Podle něj nařízení o zvýšení penzí kabinet schválí do konce září. A jak se na kroky vlády dívá opozice?

„Zásadně s tím nesouhlasíme, penze by se měly zvyšovat víc. Fialova vláda je absolutně bezzásadová, chce již potřetí okrást všechny důchodce. Vždy rozhoduje podle toho, co bude pro penzisty nejhorší. Podáme návrh zákona, který by od ledna zvýšil důchody o podstatně větší částku,“ řekl Okamura na půdě Sněmovny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda šetří na školství a neplní priority. Musíme propustit špatné zaměstnance, říká Křeček

Podle něj k prvnímu okradení důchodců mělo dojít zpomalením řádných lednových valorizací a k druhému penzijní novelou o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. „Vláda chce okrást občany, je naprosto nekompetentní. Je třeba snížit výdaje státu,“ dodal šéf SPD. Přímo zmínil, že podle něj je nutné omezit vojenskou podporu Ukrajiny či financování „politických neziskových organizací“.

Jurečka nesouhlasí

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od června se ještě zvedl kvůli inflaci zhruba o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 tisíc osob. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra.

„Zvýšení pokryje nápor cenového růstu. Reálná hodnota důchodu vzroste o 0,9 procenta,“ uvedl Jurečka během úterního brífinku. Zároveň ujistil, že i po přijetí důchodové novely se zpomalením valorizací se bude při přidávání vždy zohledňovat růst cen.

Podle ministra práce po letošní mimořádné červnové valorizaci k dorovnání inflace 78 procent starobních penzistů a penzistek pobírá víc než 18 tisíc korun čistého měsíčně. Rovněž dodal, že průměrná částka „se skoro kryje s mediánem“. Víc než průměrný důchod tak má zhruba polovina příjemců. „Naprostá většina důchodů se pohybuje mezi 18 tisíci a 23 tisíci korun,“ upřesnil šéf lidovců.

Důchodová novela, která valorizaci zpomaluje, začne platit až od října. Kabinet proto bude rozhodovat na základě nynějších pravidel. Jurečka v úterý zopakoval, že přidávaná částka podle dosavadního i nového výpočtu bude stejná. Zohlední se jako dosud růst životních nákladů důchodců. Od října by se v přidání odrazila třetina růstu reálných mezd a do konce září polovina, výdělky ale v Česku teď reálně nerostou. Do valorizace se tudíž nepromítnou.

Tagy: