Somr spojoval to nejlepší, co v českém divadle vzniklo, ocenil ředitel Národního divadla

ředitel Národního divadla Jan Burian

Vzpomínky na Josefa Somra

Úmrtí Josefa Somra hluboce zasáhlo i ředitele Národního divadla Jana Buriana. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že patřil k jeho nejmilovanějším hercům. Nejznámější Somrovy role připomněl také editor hlavních zpráv CNN Prima NEWS Jaroslav Spěváček.

„Naposledy jsme se viděli na Národní třídě před dvěma nebo třemi lety. Vzpomínám na něj s obrovským obdivem, patřil k mým nejmilovanějším hercům z řady důvodů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Národního divadla Jan Burian.

Podle něj šlo o herce, který v sobě spojoval to nejlepší, co v českém divadle vzniklo v druhé polovině minulého století a přetrvává do dneška. „On byl velice silným osobním tématem. V jeho interpretaci byl vždy čitelný postoj ke světu, k prostředí a společnosti. Měl ohromný smysl pro grotesknost, ale jeho hraní nikdy nebylo vnějškové. Vždycky to byl hluboký ponor do postavy s velikou vnitřní citlivostí a studem,“ líčil Burian. Dodal, že žánrový lom, který Somr dovedl ztvárnit mezi výrazným expresivním hraním a hlubokým psychologickým ponorem, byl vzrušující.

Jedním ze Somrových hlavních témat byl podle Buriana boj o lidskou důstojnost. „Určitě budeme vzpomínat na jeho roli v Našich furiantech. Celá inscenace byla o češství, které z jedné strany touží po svobodě a z druhé strany je maloměšťácké, omezené, ustrašené a povrchní,“ popsal Burian.

Nejzajímavější Somrovy role okomentoval i editor zpráv CNN Prima NEWS Jaroslav Spěváček. Tou nejznámější byla role výpravčího Hubičky ve filmu Ostře sledované vlaky. K železnicím měl Somr blízko už odmalička. „Jeho tatínek byl původně truhlářem, ale pak celý život pracoval na dráze. Josef Somr, když byl malým chlapcem, uměl stavět návěstidla nebo přestavět výhybky. Takže ve chvíli, kdy Jiří Menzel chystal film Ostře sledované vlaky, tak volba Josefa Somra byla šťastná,“ popsal Spěváček.

„Říkalo se o něm, že je psychologický herec. Hrál zahořklé postavy, různé vzteklouny, ale také charakterní role, což byli třeba různí lékaři a pak samozřejmě komedie,“ podotkl Spěváček. Dodal, že o něm bylo známé i to, že se pečlivě připravoval a že měl také velký smysl pro humor. „To dokázal například v pozvánce na Karlovarský filmový festival, kdy se mu Jiří Bartoška snaží dovolat,“ připomněl Spěváček. Ve znělce totiž humorně hraje, že špatně slyší.

Tagy: