Dohra děsivého případu z Prahy. Družku polil benzínem a zapálil, soud muži potvrdil trest

Miroslav Reisinger

Upálil družku v zahrádkářské kolonii

Odvolací soud potvrdil Slovákovi Miroslavu Reisingerovi, který loni v listopadu upálil svou českou družku v zahrádkářské kolonii v Praze, patnáctiletý trest vězení. Zamítl mužovo odvolání, ve kterém žádal překvalifikovat skutek z vraždy na usmrcení z nedbalosti. Reisinger připustil, že partnerku polil benzínem, který následně vzplál od jeho cigarety. Odmítl ale, že nedopalek na družku schválně hodil.

Třiačtyřicetiletá žena zemřela v noci na 28. listopadu 2021 ve Vysočanech před chatkou, kterou obývala s o 13 let starším Reisingerem. Po vzájemné hádce vzal muž kanystr s benzinem, otevřel ho a družce hořlavinou polil hlavu a horní polovinu těla. Po odhození nedopalku benzin okamžitě vzplál a žena neměla šanci na záchranu.

Muž soudu tvrdil, že se s ženou přetahovali o kanystr s benzinem a tekutina na ni vystříkla omylem. Cigaretu hodil na zem již dříve. Podle předsedy senátu Martina Zelenky však tato výpověď nesouhlasí s jeho dřívějším přiznáním. Reisinger zpočátku uváděl, že družku polil benzinem, protože na ni byl naštvaný.

„Změna jeho výpovědi je pouze účelová,“ prohlásil soudce. Muž podle něj neměl důvod se přiznávat, pokud by čin opravdu úmyslně nespáchal. Jeho první výpověď navíc potvrdili svědci i důkazy. Soud ale nevyhověl ani státnímu zástupci, který žádal pro Reisingera přísnější trest.

Hádali se a holdovali alkoholu

Reisinger byl v době činu opilý. Podle svědků ze sousedství muž i družka holdovali alkoholu a hádali se, protože na sebe žárlili. Opili se i poslední noc, kdy slavili třetí výročí vztahu. Znalkyně u hlavního líčení ale protialkoholní léčbu nenavrhla, protože by podle ní byla „mrháním financemi“.

Za vraždu spáchanou obzvlášť trýznivým způsobem hrozilo muži 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest. Obžaloba pro něj žádala 16,5 až 17,5 roku odnětí svobody s tím, že u muže nenašla žádnou polehčující okolnost. Prvoinstanční soud ale poukázal na to, že v Česku má muž čistý rejstřík a k dřívějším odsouzením na Slovensku již nelze přihlížet.

Tagy: