Jsem nevinný, prohlásil Trump před soudem. Exprezident čelí obžalobě z 34 trestných činů

Bývalý americký prezident Donald Trump dnes u soudu v New Yorku prohlásil, že se necítí být vinen, když byl obeznámen s obviněními spojenými s kauzou plateb pro údajné milenky před prezidentskými volbami roku 2016. Soud zároveň zveřejnil obžalobu, která podle deníku The New York Times čítá 34 trestných činů. Podle agentury Reuters se ve všech bodech jedná o falšování podnikatelských záznamů.

Trump se minulý týden stal prvním exprezidentem USA obviněným v trestní kauze, když velká porota na Manhattanu shledala, že prokuratura má pro svůj postup dostatek důkazů. Obvinění pramení z kauzy „plateb za mlčení“ dvou žen, které tvrdí, že měly s Trumpem v minulosti nemanželský poměr. Pornoherečka Stormy Daniels a modelka Karen McDougalová dostaly od Trumpových spojenců těsně před prezidentskými volbami celkem 280 000 dolarů (zhruba šest milionů korun).

Podle televize NBC News se obvinění týkají plateb oběma ženám. Trump při tom čelí podezření, že je sám financoval, načež transakce zamaskoval jako „právní výdaje“. Jeho bývalý právník Michael Cohen, který je jedním z hlavních aktérů kauzy, byl v této souvislosti před několika lety odsouzen. Trump vinu odmítá a označuje své stíhání za „hon na čarodějnice“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump chtěl k soudu v klepetech. Proces ho posílí, postoj Američanů je schizofrenní, míní experti

„Žádného překvapení jsme se nedočkali. Těch 34 bodů je tam, protože podle newyorského státního práva se každá špatně zaúčtovaná položka počítá zvlášť. I když se to celé týká jednoho případu, došlo ke 34 krokům, které byly právně problematické,“ popsal pro CNN Prima NEWS amerikanista Kryštof Kozák s tím, že se očekává vyhrocený právní souboj.

Falšování podnikatelských záznamů je podle amerických médií běžně klasifikováno jako přestupek, může však přejít do roviny trestného činu, když se podaří prokázat, že jeho účelem bylo zakrytí jiného zločinu. Prokuratura podle zákulisních informací obvinění spojuje s porušením pravidel financování volební kampaně. Pokud se tento scénář potvrdí, bude mít obžaloba podle komentátorů před sebou poměrně těžký úkol.

Jelikož v úterý obviněný odmítl vinu i u soudu, řízení nyní přejde do fáze, kdy se obhajoba bude moci podrobně seznámit nejen s obviněními, ale i s důkazním materiálem. Očekává se, že Trumpův tým pak bude proces různými cestami natahovat a mimo jiné požádá o zamítnutí obžaloby bez hlavního líčení. To by případně následovalo až za řadu měsíců. Protahování líčení předpokládá také Kozák, podle kterého je Donald Trump známý tím, že v těchto případech používá zdržovací taktiku. „Dá se očekávat, že celé obvinění bude napadeno jako bezpředmětné,“ sdělil Kozák.

Z mediálního hlediska jde podle něj o strhující podívanou, která Trumpa dostává na titulní stránky všech deníků a do hlavních zpráv. „Trumpovi ta pozornost médií svědčí, mezi republikány paradoxně posílil své pozice,“ podotkl Kozák.

Tagy: