Producent Weinstein dostal za znásilnění modelky 16 let vězení. Oběť se u soudu rozplakala

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest 16 let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety v New Yorku dostal 23 let odnětí svobody a druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že někdejší velikán Hollywoodu stráví zbytek života za mřížemi.

Čtvrteční verdikt pramení z napadení nejmenované modelky a herečky, které se odehrálo v hotelu v Los Angeles v roce 2013. Weinstein v loňském procesu čelil i obviněním ze zneužití dalších tří žen, porota ovšem uznala jeho vinu pouze v případě jedné ze stěžovatelek. Obvinění spojených s další údajnou obětí jej zprostila a u zbývajících dvou nedospěla k závěru.

ČTĚTE TAKÉ: Alkohol, drogy i poruchy příjmu potravy. Jak se dnes daří bývalým dětským filmovým hvězdám?

Odsouzený, kterému bude v březnu 71 let, trvá na nevině i v případě, za který si vyslechl trest. Před oznámením výše trestu v soudní síni prohlásil, že dotyčnou ženu ani neznal. Modelka a herečka, která u soudu vystupovala anonymně, během jeho promluvy brečela, píše AP, a těsně předtím vylíčila, jak ji zkušenost s Weinsteinem poznamenala.

„Před tou nocí jsem byla velmi šťastná a sebevědomá žena... Do budoucnosti jsem se dívala s nadšením. Všechno se změnilo, když mě obžalovaný brutálně napadl. Žádný trest není dost dlouhý na odčinění škody,“ řekla.

V roce 2020 byl Weinstein v New Yorku odsouzen za sexuální napadení bývalé asistentky a znásilnění herečky Jessicy Mannové. Veřejně jej během posledních let obvinilo ze sexuálního obtěžování či zneužití více než 80 žen. Bývalý šéf produkčních společností Miramax a The Weinstein Company podle jejich výpovědí po desetiletí zneužíval svého vlivu, aby dostával své oběti do zranitelných pozic. Jeho skandál vypukl v roce 2017 po publikování článku listu The New York Times, který spustil lavinu obvinění proti dalším známým mužům označovanou jako hnutí MeToo.

Tagy: