Sousedská palba ze vzduchovek: Mužům z Jablonce hrozí tři roky vězení, postřelili i strážníka

Jablonecká městská policie (Ilustrační foto)

Střelba v Jablonci

Jablonečtí policisté obvinili dva muže kvůli střelbě ze vzduchovky při sousedském sporu. Střela zranila i strážníka městské policie. Vyhrocenou situaci v neděli večer ukončili svým zákrokem až ozbrojenci se samopaly.

„Zahájili jsme trestní stíhání dvou mužů ve věku 28 a 43 let kvůli spáchání přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu formou spolupachatelství. Starší z mužů byl ještě navíc obviněn ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování,“ uvedla CNN Prima NEWS policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

ČTĚTE TAKÉ: Policista, který zaútočil na dívku na Smíchově, už uniformu neoblékne. Případ šetří GIBS

Podle ředitele strážníků naštěstí střela jeho podřízeného jen škrábla. „Po ošetření na ambulanci nemocnice pokračuje ve službě,“ řekl Švarc. Mnohem horší to mohlo být, kdyby jinak celkem neškodný projektil ze vzduchovky zasáhl třeba oko strážníka. Muž, který ho trefil, má štěstí. Policisté na jeho verzi přistoupili, že nevěděl, po kom střílí, a z obvinění vyškrtli původně uvažovaný paragraf o násilí vůči úřední osobě se zbraní v ruce – v takovém případě totiž hrozí až 6 let za mřížemi.

Za „běžné“ ublížení na zdraví je sazba poloviční. „Oba obvinění byli po provedených úkonech ze zadržení propuštěni na svobodu a za spáchání uvedených přečinů jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ informovala policejní mluvčí. Ředitel strážníků rozhodnutí vyšetřovatelů komentovat nechtěl. Podle něj je ale celý incident důkazem rostoucí agresivity ve společnosti. Jeho lidé se s násilím vůči sobě setkávají stále častěji. „Budeme na to muset reagovat ve výcviku i vybavení strážníků,“ poznamenal.

Všemu předcházela hlučná oslava

Na zahradě rodinného domu v Alešově ulici se o víkendu konala hlučná oslava, při které tekl alkohol proudem. Obyvatel sousedního domu přišel účastníky oslavy údajně upozornit, aby se ztišili. Místo odpovědi se ozvala střelba. „Obvinění v rámci sporu skrz plot a vzrostlé túje vystřelili ze vzduchovky po muži v seniorském věku,“ potvrdila CNN Prima NEWS policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

První výstřely zazněly už v neděli odpoledne. Dcera napadeného seniora proto zavolala na tísňovou linku strážníků. „Řekla, že tatínek byl opakovaně napaden, že má strach, že tam i nadále dochází k násilnému jednání,“ uvedl ředitel jabloneckých strážníků Michal Švarc.

Hlídka městské policie dorazila v době, kdy už se stmívalo. Ve chvíli, kdy senior ukazoval jednomu ze strážníků, odkud se střílelo, sáhl mladší z mužů na zahradě po vzduchovce znovu. Střela zasáhla muže v uniformě do ruky, střelec se ale později při výpovědi na policii dušoval, že o strážníkovi neměl tušení. „Mladší z obviněných takto několikrát vystřelil do tújí v domnění, že se za nimi pohybuje soused,“ popsala Sochorová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostravští policisté řešili netradiční incident: Zachraňovali důchodkyni uvězněnou ve vaně

Tagy: