Sovětské tanky v Československu? Chyba, přiznal Putin. O válce na Ukrajině se nezmínil

Ruský prezident Vladimir Putin označil na fóru ve Vladivostoku intervenci sovětských vojsk v Maďarsku 1956 a v Československu 1968 za chybu. Informovala o tom ruská média. Západ podle Putina dělá nyní ve své zahraniční politice stejnou chybu jako Sovětský svaz. O invazi na Ukrajinu, kterou Rusko rozpoutalo v únoru 2022, se však šéf Kremlu nezmínil.

„Rusko poskytovalo pomoc jiným zemím, ale nikdy nebylo kolonizátorem,“ tvrdil Putin během rozhovoru. Na připomínku moderátora, že pobaltské země, Česko a Maďarsko obviňují Sovětský svaz z kolonizace, ruský vládce odvětil, že vstup sovětských vojsk do Maďarska a Československa byl chybou sovětské vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nekončící krvavé lázně: Ukrajinci usilují o průlom u Záporoží. Bachmutský mlýnek zrychlil

„Už dávno jsme přiznali, že tato část politiky SSSR byla chybná a vedla jen k napjatým vztahům,“ řekl Putin s tím, že politika zaměřená proti zájmům jiných zemí je podle něj nepřípustná. „Na tyto hrábě nyní šlapou vůdčí země Západu,“ prohlásil muž přímo odpovědný za ruskou invazi na Ukrajinu.

Hlavní část Putinova vystoupení na fóru ve Vladivostoku byla věnována rozvoji Dálného východu a ekonomickým otázkám. O válce na Ukrajině se šéf Kremlu nezmínil.

Tagy: