Spali jsme na zemi, máme jen plavky, popsala Češka peklo na Rhodu. Požár se neustále šíří

Muž s dítětem v náručí prchá před požárem na Rhodu.

Požár na ostrově Rhodos

Z řeckého ostrova Rhodos se musí evakuovat mnoho turistů, mezi nimi i tisíce Čechů. Obrovský lesní požár se šíří nekontrolovatelně již šestý den. Velmi nepříjemnou situaci pro CNN Prima NEWS popsala česká turistka Jana Šafářová. Se svou dcerou musely všechny své věci nechat v apartmánu a vydat se do bezpečnějšího hotelu. V noci ze soboty na neděli spaly na zemi.

„Jsme v kontaktu s delegátem (cestovní kanceláře). Převezli nás někam na jih do hotelu. Čechů tu je i s námi asi 20. Nemohli nás ubytovat, takže jsme spali na zemi, já jsem ani neusnula. Je tady kolem čtyřiceti stupňů. S dcerou máme jenom mobily a na sobě pouze plavky. Není to komfortní. Dneska jsme se mohly alespoň osprchovat a najíst, takže spokojenost,“ řekla Jana Šafářová v neděli ráno pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nemáme pasy ani hotovost, jsme jen v plavkách. Češka popsala evakuaci z hořícího Rhodosu

Se svou dcerou musely všechny své věci nechat na ubytování a vydat se do bezpečnějšího hotelu. Postrádají pasy i hotovost, peníze mají pouze na kartě v telefonu.

„Potřebovaly bychom si nakoupit alespoň čisté tričko, kartáček na zuby a tak podobně. S evakuací je to složité. Řekům i delegaci jde hlavně o to, abychom byli všichni v bezpečí. Nad naším hotelem bylo ohnisko požáru. Proto myslím, že se tam nikdo nedostane,“ dodala Šafářová s tím, že už by se nejraději vrátila domů. Hasiči s požárem bojují už šestý den v řadě.

Práci hasičů ovlivňuje počasí

Sobotní evakuace na Rhodu se uskutečnila na jihu ostrova v oblasti letoviska Kiotari. Turisté byli odvezeni dál na jih do destinace Gennadi. Už v pátek v noci dostali pokyn k evakuaci také obyvatelé vesničky Laerma, která leží v centrální části ostrova.

„Od řeckých úřadů bohužel máme informace, že požár je stále velice nekontrolovatelný. Uhašení nepřijde ze dne na den,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí oddělení komunikace ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová.

Meteorolog Josef Hanzlík uvedl, že on a jeho kolegové požár zaznamenali i prostřednictvím družice. „Severozápadní větry unášejí dýmový mrak směrem na jihovýchod. Teploty na Rhodosu jsou skutečně vysoké, převyšují 40 stupňů. Vítr bude ještě v neděli a v pondělí silný. Situace se zlepší v úterý, kdy zeslábne. To by mohlo hasičům pomoci. Vedra ale jen tak nepoleví,“ dodal. Podle meteorologů mají extrémní teploty v Řecku vydržet alespoň ještě týden.

Tagy: