Spaní ve spacáku, hodiny řečnění i obstrukce za miliony. Takový byl rok 2023 ve Sněmovně

V březnu 2023 Sněmovnu zablokovaly obstrukce při projednávání změn v důchodech.

Rok obstrukcí v Poslanecké sněmovně

Poslanci mají za sebou perný rok. Ve Sněmovně strávili stovky hodin, včetně nocí. Opozice nedala vládě nic zadarmo a blokovala třeba projednávání mnoha návrhů zákonů. Poslancům nezbylo nic jiného než si přinést spacák a zubní kartáček a noc ve Sněmovně přečkat.

Poprvé dala opozice vládě svoji obstrukční medicínu ochutnat začátkem března. To se koalice snažila dolní parlamentní komorou protlačit snížení stanovené valorizace penzí. „Tak tohle teda ne. Tohle je Poslanecká sněmovna a já si nesu spacák. Čau,“ kroutila tehdy hlavou předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Vzal jsem si asi patery trenky, tím pádem patery ponožky, pět košil, tři kvádra,“ vypočítával bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

ČTĚTE TAKÉ: Horko v koalici: Lidovci podpořili „kukuřičný“ návrh ANO. Starostové je ostře zkritizovali

Vůbec nejdelší vystoupení ve Sněmovně měl v roce 2023 Tomio Okamura (SPD). Ten mluvil sedm hodin a sedm minut doslova o všem možném. Okamurův rekord pobavil i sociální sítě. Nechyběly vtipné koláže plné energetických drinků nebo neznámé řeči. Dlouhým jednáním trpěli také zaměstnanci Sněmovny.

V březnu před samotným hlasováním se situace vyostřila. Šéf ANO Andrej Babiš okupoval řečnický pult potom, co vládní většina zkrátila vystoupení poslanců na dvakrát pět minut. „Já tady budu mluvit, protože mám přednostní právo,“ čílil se tehdy Babiš. Opoziční poslanci se ho pak vydali bránit vlastním tělem.

Dohra u soudu

Podobně to ve Sněmovně vypadalo na podzim. To se poslanci přeli o vládní konsolidační balíček. Rekordmanem mezi řečníky byl tentokrát Andrej Babiš, který mluvil víc než šest hodin. Nakonec koalice znovu protlačila pevný termín hlasování. „Nám se ale navzdory všem obstrukcím a destrukcím ze strany opozice podařilo schválit jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období,“ komentoval úspěch premiér Petr Fiala (ODS).

Opoziční obstrukce nejsou zadarmo. „Jednací den Sněmovny stojí čtyři miliony,“ uvedla v září předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Rok obstrukcí bude mít dohru u Ústavního soudu. Hnutí ANO u něj napadlo údajně nepřípustné omezení parlamentní rozpravy ze strany vládní většiny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stanjura mě chtěl fyzicky napadnout, říká Babiš. Hádce předcházela urážka ministrovy ženy

Tagy:
politika poslanci vláda obstrukce Poslanecká sněmovna ČR