Horko v koalici: Lidovci podpořili „kukuřičný“ návrh ANO. Starostové je ostře zkritizovali

Marian Jurečka a Petr Gazdík

Strkanice ve Sněmovně

Během pátečního projednávání jednotlivých novel k energetickému zákonu se poslancům ANO povedlo prosadit pozměňovací návrh týkající se podpory nových bioplynových stanic. Ten prošel i díky hlasům SPD a lidovců, což ostře zkritizovali Starostové. „Jen aby bylo jasno, kdo to jak myslí se zemědělstvím a ochranou půdy,“ vzkázal poslanec Petr Gazdík (STAN) koaličním partnerům. Lidovci kritiku rázně odmítli.

Pozměňovací návrh poslanců Josefa Kotta, Jaroslava Faltýnka a Karla Turečka (všichni ANO) podpořilo 83 poslanců, 25 bylo proti a 53 se zdrželo. „Samozřejmě jsem moc rád, že návrh prošel,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS Kott, kterého ve Sněmovně podpořili všichni zákonodárci z klubů ANO a SPD.

Kromě nich však pro schválení zvedlo ruku také sedm poslanců z KDU-ČSL – jmenovitě Marian Jurečka, Tom Philipp, Romana Bělohlávková, Karel Smetana, Jiří Horák, David Šimek a Marie Jílková. K nim se přidal i poslanec za TOP 09 Michal Kučera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjura mě chtěl fyzicky napadnout, říká Babiš. Hádce předcházela urážka ministrovy ženy

Zbytek přítomných poslanců z KDU-ČSL a TOP 09 se zdržel, stejně tak učinili Piráti a drtivá většina klubu ODS, tedy s výjimkou dvou ministrů – Pavla Blažka a Zbyňka Stanjury. Převážně negativní stanovisko zaujali Starostové, kteří představitele ANO a lidovců podrobili ostré kritice.

„Takže díky ANO a KDU-ČSL budeme i nadále pěstovat kukuřici a tu pálit v bioplynkách, které na to navíc dostanou veřejnou podporu. Jen aby bylo jasno, kdo to jak myslí se zemědělstvím a ochranou půdy,“ nebral si servítky poslanec a exministr školství Petr Gazdík (STAN) na sociální síti X.

Podobně se vyjádřil také další poslanec za STAN Martin Hájek: „Tak jsme schválili LEX OZE II, který umožní sdílet energie v rámci komunitní energetiky. Díky tomu se posílí energetická nezávislost. Bohužel kvůli ANO a KDU-ČSL se bude i nadále pěstovat kukuřice a pálit v bioplynkách, které na to navíc ještě dostanou dotaci.“

Lidovci nicméně kritiku od koaličního partnera rázně odmítli. „V bioplynové stanici se pálí maximálně až bioplyn (metan a CO₂), a ne kukuřice. Navíc se v bioplynkách zpracovává různorodá biomasa. A ne všude je s kukuřicí na poli problém, záleží na parametrech. Z kukuřice se maximálně pálí bourbon,“ vzkázal Gazdíkovi poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Do roztržky s někdejším předsedou STAN se vložil také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Petře, děláte ze sebe hlupáka. Kukuřice se v bioplynkách nepálí,“ sdělil.

Tagy: