Sparta schytala od Liverpoolu debakl, prohrála i Slavia. Plzeň veze ze Ženevy nadějný výsledek

Fotbalisté pražské Sparty utrpěli doma v úvodním osmifinálovém utkání Evropské ligy s Liverpoolem debakl 1:5. Lídr anglické ligy rozhodl o výhře před 18 322 diváky už v prvním poločase. Porážku v Evropské lize utrpěla také pražská Slavia, která podlehla AC Milán 2:4. Nadějný výsledek si v osmifinále Evropské konferenční ligy zajistila Plzeň, která remizovala se švýcarskou Ženevou 0:0. Odvety jsou na programu za týden.

Letenští naposledy inkasovali pětkrát v jednom utkání v prosinci 2004, kdy ve skupině Ligy mistrů prohráli v Lyonu 0:5. Doma dostali pět branek poprvé od září 1988, kdy v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) podlehli Steauě Bukurešť rovněž 1:5. Obhájce českého titulu neporazil Liverpool ani ve třetím utkání, v únoru 2011 na něj nestačil v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho v normální hrací době prohráli v 19. domácím soutěžním zápase v sezoně poprvé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký úspěch basketbalistek USK Praha. Potřetí za sebou postoupily do Final Four

Sparta, jež v minulém kole vyřadila Galatasaray Istanbul, se musela obejít bez stopera Panáka, který nebyl ani na lavičce. V záloze domácích nastoupili mimo jiné Solbakken a Zelený. Trenér Liverpoolu Klopp nechal mezi náhradníky středního obránce Van Dijka, na lavičce začal i uzdravený kanonýr Salah.

Liverpool zahrozil už ve druhé minutě. Endo vypíchl před pokutovým územím míč váhajícímu Haraslínovi, Núñez však ideálně nezakončil a kapitán Krejčí odkopl balon před Gakpem. V páté minutě Sörensen při snaze o odkop srazil ve vápně Mac Allistera a hlavní sudí Sánchez nařídil penaltu, kterou proměnil sám faulovaný hráč.

Po čtvrthodině hry domácí málem vyrovnali. Po rychlém autovém vhazování Kuchta nahrál před branku na nabíhajícího Haraslína, jehož ránu gólman Kelleher vyrazil a míč těsně před brankovou čarou odkopl Gomez. Ve 20. minutě zblokoval ránu sparťana Preciada z šestnáctky Konaté. Z následného rohu pak hlavičku ekvádorského reprezentanta přizvedl Endo a Kelleher vytáhl míč nad břevno.

O pět minut později se Kairinen se Sörensenem nedohodli na polovině hostů, Liverpool okamžitě přešel do protiútoku a Núñezova střela z dálky zaplula pod břevno. Uruguayský reprezentant skóroval ve čtvrtém soutěžním duelu, do něhož nastoupil. Zároveň vstřelil 1000. soutěžní gól anglického týmu pod Kloppem, který po sezoně na vlastní žádost v klubu po devíti letech skončí.

V 36. minutě Solbakken obral na polovině hřiště Elliotta o míč a Letenští přešli do rychlého protiútoku. Kuchtovu střelu Kelleher vyrazil před dobíhajícího Birmančeviče, jenž ale ve vyložené šanci neusměrnil míč do odkryté branky. Na druhé straně gólman Vindahl zastavil Gakpovu střelu z otočky k tyči, o chvíli později nizozemský útočník opět neuspěl po přízemním pokusu z otočky. Mezitím zraněného Sörensena vystřídal Ryneš. Ve třetí minutě nastavení Mac Allister nahrál Núñezovi a ten povedenou střelou na zadní tyč zařídil Liverpoolu vedení 3:0.

Sparťané snížili ihned po pauze, Birmančevič nahrál před branku a střídající Bradley, na něhož dotíral Kuchta, si po 40 vteřinách na hřišti dal vlastní gól. Vzápětí Birmančevič znovu přihrál do pokutového území, hostující brankář však Haraslínovu střelu z úhlu zneškodnil. V 53. minutě Díaz střelou z vápna vrátil hostům trojbrankové vedení. Na opačné straně Preciado vypálil z velké dálky a Kelleher vytáhl míč na roh. Proti Vindahlovi ani do třetice neuspěl zblízka Gakpo. V 74. minutě naskočil do hry uzdravený Salah, jehož trefa o 10 minut později neplatila kvůli ofsajdu. Ve čtvrté minutě nastavení stanovil konečný výsledek Szoboszlai.

Slavia veze z Milána porážku, Plzeň v Ženevě uhrála remízu

Fotbalisté Slavie v dlouhém oslabení prohráli v úvodním osmifinále Evropské ligy v Miláně s AC 2:4 a před odvetou se jim vzdálil postup. Všechny branky padly na San Siru po vyloučení El Hadjiho Malicka Dioufa z 26. minuty. Přesilovku za osm minut využil Olivier Giroud, vzápětí srovnal David Douděra, ale ještě do pauzy získal semifinalista minulého ročníku Ligy mistrů dvoubrankový náskok po gólech Tijjaniho Reijnderse a Rubena Loftus-Cheeka. V 65. minutě snížil střídající Ivan Schranz, ale poslední slovo měl Christian Pulisic.

Slavia ani v devátém utkání v pohárech na italské půdě nezvítězila, ve skupině prohrála v Římě s AS 0:2. Naopak AC Milán ovládl i sedmý domácí zápas proti českému týmu v soutěžích UEFA. Pražané, kteří coby vítěz skupiny na rozdíl od soupeře vstoupili do vyřazovací fáze až nyní v osmifinále, hrají jarní část pohárů pod trenérem Jindřichem Trpišovským počtvrté. V letech 2019 a 2021 došli v Evropské lize do čtvrtfinále.

Fotbalisté Plzně v úvodním osmifinále Evropské konferenční ligy remizovali 0:0 na hřišti Servette Ženeva. Po šesti triumfech ve skupině Viktoria poprvé v hlavní fázi soutěže nezvítězila, včetně předkol ale zároveň neprohrála v evropských pohárech potřinácté za sebou.

Svěřenci kouče Miroslava Koubka udrželi šesté čisté konto v této sezoně Konferenční ligy a potvrdili pozici nejlepší defenzivy soutěže. Servette na třetí pokus poprvé v sezoně bodoval v souboji s českým celkem. Na podzim ve skupině Evropské ligy dvakrát podlehl pražské Slavii (0:2 doma, 0:4 venku).

Plzeň usiluje o premiérový postup do čtvrtfinále evropského poháru. Dosud došla nejdále do osmifinále Evropské ligy, a to v letech 2013, 2014 a 2018.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zloba v Paříži kvůli plakátu k olympiádě. Z věže Invalidovny zmizel kříž. Proč? žasnou lidé

Tagy:
AC Sparta Praha fotbal sport Ladislav Krejčí osmifinále Liverpool FC Virgil van Dijk Mohamed Salah Evropská liga UEFA Lukáš Haraslín Luis Díaz Conor Bradley