SPD se musí spojit s ANO a vyměnit vládu, řekl Okamura. Zmínil hodnotové průsečíky obou hnutí

Předseda SPD Tomio Okamura v pořadu K věci

K VĚCI 19.10.2023

Předseda ANO Andrej Babiš (ANO) by měl podle šéfa SPD Tomia Okamury přestat politikařit a spojit se s jím vedeným hnutím ve snaze vyměnit vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Okamura to prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Zároveň konstatoval, že obě opoziční hnutí mají v rámci snahy zajistit lepší život lidem v Česku mnoho společného. Konkrétně zmínil například postup při rušení superhrubé mzdy. Vedle toho opětovně vyzval předsedu vlády Fialu, aby se s ním střetl v politické debatě na televizních obrazovkách.

„S hnutím ANO spolupracujeme na řadě věcí. Díky hlasům SPD se v minulém volebním období například zrušila superhrubá mzda. Ještěže jsme to udělali. Lidem jsme nechali o 100 miliard korun víc v peněženkách, a to jsme ani nevěděli, jaká devastační vláda přijde,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda SPD.

ČTĚTĚ TAKÉ: Fiala není mužem na svém místě. Mezi ministry má popleteného strejdu, uvedl Zeman

Následně však Okamura uznal, že názor jeho hnutí na konsolidaci veřejných financí se od ANO liší. „V prvé řadě bychom škrtli zbytné výdaje do zahraničí. Například jsme tedy nesouhlasili s tím, aby se zvyšovaly výdaje na zbrojení na dvě procenta hrubého domácího produktu,“ uvedl.

I tak je však podle něj potřeba přestat politikařit a začít spolupracovat. „Musíme zahodit případné osobní antipatie. Ano, máme i zásadní programové rozdíly, protože oni jsou prounijní a chválí politiku NATO, my jsme k Evropské unii kritičtí. Zásadní programové rozdíly mezi námi jsou, ale teď je důležité vyměnit Fialovu vládu,“ řekl Okamura v pořadu K věci.

Plánem jeho hnutí je vyhlásit předčasné parlamentní volby, aby voliči rozdali nové politické karty. To ale podle něj vládní pětikoalice nechce, protože prý ví, že by v těchto volbách neuspěla. Její popularita se totiž podle průzkumu agentury STEM pohybuje okolo 20 procent, tedy okolo hodnoty, která byla naměřena vládě Petra Nečase (ODS) v letech 2012 a 2013. Jeho kabinet byl přitom tou dobou nejvíce nedůvěryhodnou vládou od začátku měření.

Ať se mi Fiala postaví

SPD svou nespokojenost s vládou nyní podle Okamury vyjadřuje především prací ve Sněmovně, zároveň by však byl předseda hnutí rád, kdyby si mohl některé věci s předsedou vlády vyříkat také před televizními kamerami. „Už dva roky vyzývám premiéra Petra Fialu, aby se mi postavil z očí do očí v demokratickém názorovém souboji v Partii na televizi Prima,“ řekl Okamura.

Ministerský předseda ale jeho výzvu zatím nepřijal, což je podle předsedy SPD důkaz, že se bojí. „Kritizuji premiéra Fialu, který se bojí jít s opozicí do názorového souboje do televize. To prostě není chlap s koulema,“ dodal.

Jiný pohled na odmítání duelů s Okamurou ze strany vládních představitelů však již dříve pro CNN Prima NEWS nastínil například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle jeho slov „debaty s Tomiem Okamurou připomínají architekturu jeho domu. Krouží neustále dokola ve stupiditě opakování lží a nenávisti,“ rýpl si Rakušan do netradiční „tubovité“ vily v Praze 6, kde šéf SPD bydlí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V ODS se to mele, míní Korecký. Popsal spor o Rakušana a varoval ANO před cestou spolku lúzrů

Tagy: