Špicar o vakcinaci: Česko je mistrem v tom mít vše na papíře, Němcům už stojí stany

PARTIE Terezie Tománkové 20.12.2020 2/2

Po podcenění nástupu covidu a letním rozvolnění má vláda třetí šanci, jak opravdu přispět k řešení pandemie, prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Narážel tak na očkování proti koronaviru, které by podle premiéra Andreje Babiše mohlo v Česku začít už 27. prosince. Špicar je ale skeptický, protože vláda má podle něj vše zatím jen na papíře.

„Vláda se učí, na začátku dělala obrovské chyby. Na jaře jsme dlouho čekali na opatření. Momentálně už víme včas, že restrikce přijdou. My potřebujeme od vlády jednu jedinou věc – očkování. Vláda podcenila nástup, v létě příliš rozvolnila, ale teď má třetí šanci opravdu přispět k řešení pandemie,“ řekl v Partii Špicar.

Ohledně plošného očkování v Česku je ale spíše skeptický. „Když politici říkají, že mají vše na papíře, tak mě nepřesvědčí. Česko je mistrem v tom mít vše na papíře. Když to je na papíře, myslíme si, že je vše hotové. Němcům už stojí stany, takže mám pocit, že jsme trochu pozadu,“ obává se Špicar, který tak souhlasil s některými odborníky, že Česko je dva až tři měsíce pozadu.

Spekulovalo se, že zmocněncem pro očkování by mohl být bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V neděli ale Babiš oznámil, že funkci zvládne sám, „Pokud vše zvládne, získá plusové body, jinak sklidí zaslouženou kritiku. Jako bývalý státní úředník vím, že pokud má mít nějaká agenta vysokou váhu, měl by ji řídit premiér. Měl by donutit své podřízené, aby dělali, co mají,“ vysvětlil Špicar.

Středula: Vláda by měla použít selský rozum

Podobného názoru byl i druhý host pořadu, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Během chvíle je to třetí člověk, který má být zodpovědný za vakcinaci. Že to vezme premiér, je asi jediné východisko,“ řekl Středula s tím, že na rozhodnutí je vidět chaos, který v české vládě podle něj panuje.

„Právě chaos lidé vládě vyčítají. Vláda by měla do všech opatření vložit selský rozum, protože člověk čeká před supermarketem, aby mohl nakoupit, ale poté jede přeplněnou městskou dopravou,“ prohlásil Středula. Aby bylo plošné očkování úspěšné, je podle předsedy ČMKOS třeba přesvědčit lidi, aby důvěřovali, že vakcína je bezpečná. S tím souhlasí také Špicar, který doufá, že přední čeští politici půjdou příkladem a očkovat se nechají. To mimo jiné v Partii potvrdil i prezident Miloš Zeman.

Tagy: