Zeman: Nechám se očkovat, ale nebudu dělat žádnou šaškárnu před televizními kamerami

Miloš Zeman

Nechám se očkovat, ale nebudu dělat žádnou šaškárnu, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat na koronavirus, nechystá se to však spojit s „šaškárnami s televizními kamerami“, řekl v Partii Terezie Tománkové. Preferoval by ale takovou vakcínu, u níž by stačila pouze jedna dávka, jelikož má strach z jehel. Věří, že jeho očkování může podpořit důvěru veřejnosti k vakcinaci. Kritizoval také kampaň ministerstva zdravotnictví, která má lidi přesvědčit o potřebě očkování.

Prezident také uvedl, že se nechá očkovat až společně s běžnými občany, tedy po zdravotnících. „Nechám se sice očkovat, ale nebudu dělat žádnou šaškárnu s televizními kamerami. Počkám si, až projde první vlna, to jsou zdravotníci, a druhá vlna, to jsou pracovníci záchranného integrovaného systému. Zařadím se mezi ostatní občany,“ uvedl Zeman v Partii. Preferoval by však takovou vakcínu, u které by stačila jedna dávka. „Chtěl bych se ušetřit jednoho píchnutí,“ vysvětlil s tím, že má strach z jehel.

Jeho očkování by mělo také namotivovat občany, aby se vakcinace nebáli. „Když se lidé dozvědí, že se prezident republiky nechal očkovat, je to důležité. Není důležité, abych si tady obnažoval rameno a nechal se očkovat před kamerami. Můj celoživotní strach z jehly sice neznamená, že se nenechám očkovat, ale nebudu z toho dělat televizní show,“ dodal.

Pitomý inzerát ministerstva zdravotnictví

Zeman se v souvislosti s očkováním pustil také do ministerstva zdravotnictví, které podle něj nezvládlo vakcinaci dobře propagovat. „Nevím, jestli jste viděla extrémně pitomý inzerát ministerstva zdravotnictví. Tam je ta jehla. Chcete-li přesvědčit naše občany, aby se nechali očkovat, musíte volit rozumnou strategii, ne tuhle pitomost,“ řekl moderátorce Terezii Tománkové.

Zároveň uvedl, že potřebné množství vakcíny do České republiky přijde. Problém však vidí spíše v nepřipravenosti očkovacích center. „Není problém s vakcínou, ta přijde. Problém je s očkovacími centry. Ta dosud nejsou připravena a je to chyba,“ uvedl.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula nedávno odmítl nabídku premiéra Andreje Babiše (ANO) a nebude vládním zmocněncem pro očkování proti koronaviru, což Zemana mrzí. Podle něj by bylo důležité, aby očkování řídil jeden člověk, ideálně právě vakcinolog.

„Jsou-li dvě centra takto důležité operace, je to špatně. Jestliže to má být centrum vakcinace, ať je v čele vakcinolog. My si občas hrajeme na to, že do odborného referátu dáme člověka, který o té problematice vůbec nic neví. Bohužel mám takový dojem, že i toto je současný stav,“ řekl Zeman.

Tagy: