USA masivně rozšířily protiruské sankce. Míří na ministry, gubernátory i armádu

Spojené státy oznámily nové sankce proti desítkám firem a stovkám jednotlivců v souvislosti s rok trvající válkou Ruska proti Ukrajině. Opatření ministerstev financí a obchodu míří proti subjektům v Rusku i jinde, které podporují ruskou schopnost válčit nebo pomáhají obcházet dřívější protiruské sankce. Ministerstvo zahraničí zase postihuje stovky Rusů včetně devíti členů vlády, gubernátorů ruských regionů a příslušníků ozbrojených sil.

Ekonomické sankce zaváděné ve spolupráci s partnery ze skupiny hospodářsky silných zemí G7 mají za cíl potrestat 250 lidí a firem, píše agentura AP s odvoláním na ministerstvo financí. Terčem jsou mimo jiné těžba a zpracovávání kovů v Rusku, dále banky nebo technologické společnosti napojené na výrobu zbraní. „Krok... jde proti aktérům podezřelým z obcházení sankcí ze zemí od Spojených arabských emirátů po Švýcarsko,“ uvádí AP.

ČTĚTE TAKÉ: Visingr: Rusko může povolat další statisíce mužů. Stav dosud mobilizovaných však vidí černě

Na novém sankčním seznamu amerického ministerstva obchodu je téměř 90 subjektů z Blízkého východu, Evropy i Asie. „Sankce se týkají dalších subjektů napojených na ruský obranný a technologický průmysl, včetně těch, které zásobují Rusko sankcemi již dříve zakázaným zbožím nebo umožňují obcházení dříve uvalených sankcí, stojí v prohlášení Bílého domu.

Kancelář prezidenta Joea Bidena následně oznámila zavedení 200procentního cla na dovoz hliníku a odvozených produktů z Ruska s platností od 10. března. Zároveň se očekávalo hromadné zvýšení cel na ruské produkty vyvážené do Spojených států, konkrétně přes stovku ruských kovů, minerálů a chemických produktů v hodnotě 2,8 miliardy dolarů (asi 62,5 miliardy korun) ročně.

Americké ministerstvo zahraničí mezitím přidalo na svůj sankční seznam devět ruských ministrů včetně ministra energetiky Nikolaje Šulginova nebo ministryně kultury Olgy Ljubimovové, desítek regionálních lídrů nebo propagandistky Olgy Skabejevové. Dotyční podle amerického sankčního režimu přichází o veškeré majetky v USA. Washington také oznámil vízové restrikce proti více než 1 200 členům ruské armády.

Vojenská pomoc za desítky miliard

Další sankce k výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zavedla i Británie, mimo jiné zakázala vývoz všech položek, které Rusko používá na bojišti, a možné zavedení nových sankcí vůči Rusku ze strany skupiny zemí G7 naznačil i japonský premiér Fumio Kišida.

Spojené státy také oznámily další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě dvou miliard dolarů (asi 44,63 miliardy korun). Biden měl v pátek na programu i jednání s dalšími lídry zemí G7 a ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským o tom, jakou další pomoc by napadené zemi mohla G7 poskytnout.

Americký ministr obrany Lloyd Austin k příležitosti pátečního ročního výročí ruské invaze řekl, že USA Ukrajině doposud poskytly vojenskou pomoc v hodnotě 32 miliard dolarů (asi 714,6 miliardy korun), píše Reuters.

Tagy:
energie finance Bílý dům sankce USA Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu vláda Ruské federace