Spojování Babiše s Ruskem je trefné, míní Lipavský. Hanebná antikampaň, oponoval Bžoch

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Partii Terezie Tománkové

Jan Lipavský, Jaroslav Bžoch

Spojování Ruska s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem bylo trefné, byť bych takovou formu kampaně nevolil, nechal se slyšet ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Partii Terezie Tománkové. Reagoval na plakáty, na kterých byl expremiér společně s jedničkou evropské kandidátky Klárou Dostálovou vyobrazen s ruskými vlaječkami na tváři. Lipavského stínový protějšek a poslanec z hnutí ANO Jaroslav Bžoch antikampaň z pera koalice Spolu označil za hanebnou. Podle něj podobné výtvory zhoršují napětí ve společnosti. Lipavský na CNN Prima NEWS též poznamenal, že od vyhrocené situace, jaká panuje na Slovensku, má česká kotlina naštěstí ještě daleko.

Antikampaň „Rusko, pro tebe všecko“ namířená proti hnutí ANO podle šéfa české diplomacie zkrátka vychází z toho, jaké výroky vypouští sám Babiš. „Třeba když tvrdil, že nepřijde Polsku na pomoc (během prezidentské kampaně, pozn. red.) nebo když se vymezil vůči těm, kteří nás brání proti vnějším hrozbám, tedy proti Armádě ČR. Nevím, jestli bych za naši stranu přišel s takovou kampaní, ale v ten moment to bylo trefné,“ řekl Lipavský ve vysílání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šťouchanec a legrácka. Na hrubý pytel hrubá záplata, řekl Vondra k antikampani proti Babišovi

Osobně si nemyslí, že by šlo o věc, která by přímo vedla již polarizovanou společnost k radikalizaci. Zároveň uklidňoval, že od vyhrocené situace na Slovensku je naštěstí Česká republika ještě hodně daleko. Připustil ale, že domácí politická kultura prochází určitou krizí především na půdě Poslanecké sněmovny.

„Babiš kandidoval s tím, že se v politice moc blábolí a málo maká. A nyní ANO proměnilo Sněmovnu ve žvanírnu. S námi jako vládnoucí stranou se nechce bavit. Ale je to úplně někde jinde než jakékoliv násilí. Myslím, že tu panuje shoda na tom, že chceme politiku řešit diskuzí a argumenty,“ pokračoval ministr zahraničí na CNN Prima NEWS.

S tím, že Česku ještě nehrozí slovenský scénář, souhlasí také stínový ministr zahraničí a poslanec ANO Jaroslav Bžoch. Proti ostatním Lipavského tvrzením se ohradil. „Chápu, že pan ministr nesedí ve Sněmovně každý den. Ale když řešíme program schůze, už si nepamatuji, kdy nám naposledy koalice schválila náš bod. Pořád slyším, že se nechceme s nikým bavit, ale stoosmička nás válcuje,“ řekl opoziční zákonodárce na konto nadpoloviční většiny hlasů, kterými vládní pětikoalice disponuje v dolní komoře.

Proti antikampani koalice Spolu reagoval už ostřejšími slovy. Podle něj jsou upravené plakáty s Babišem a Dostálovou nejen absurdní, ale také hanebné. „Kroky, které dělala naše vláda, nikdy nesměřovaly na východ nebo do Ruska. Hackera Nikulina jsme vydali do Spojených států. Vyhostili jsme ruské diplomaty po Vrběticích, zrušili jsme téměř celou rezidenturu. Antikampaň situaci akorát zhoršuje, neuklidňuje,“ prohlásil Bžoch v Partii.

Na argument ze strany moderátorky Terezie Tománkové, že se i hnutí ANO v minulosti dopustilo podobné kampaně, kdy Piráty spojovalo se stěhováním migrantů do českých chat, podotkl, že šlo o formu nadsázky. „Když Piráti říkali, že právo na migraci má každý a každý se také může rozhodnout, kde chce žít, dali jsme to samozřejmě do nějaké grafiky. Byl to politický marketing. Když dá koalice Spolu na billboard Babiše vedle Putina a napíše, že to jsou stejní agenti, má to úplně jiný dopad,“ komentoval to Bžoch.

„Za výrok o migrantech byl Babiš odsouzen k omluvě. Takže to není marketingová nadsázka. Soud uznal, že to byla lež a že jste to říkat neměli. Osobně nepovažuji žádného voliče hnutí ANO za proruského, pouze mluvíme o výrocích Andreje Babiše,“ kontroval Lipavský na CNN Prima NEWS.

Tagy:
politika Andrej Babiš Partie Piráti pořady CNN Prima NEWS Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové Jan Lipavský ANO 2011 koalice Spolu Jaroslav Bžoch Poslanecká sněmovna ČR