Vondra hájí antikampaň proti ANO: Šťouchanec a legrácka. Na hrubý pytel hrubá záplata

Koalice Spolu rozjela proti hnutí ANO svou antikampaň do evropských voleb.

Rozhovor s Alexandrem Vondrou

Evropský lídr koalice Spolu Alexandr Vondra (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vysvětloval okolnosti antikampaně „Rusko, pro tebe všecko“ namířené proti hnutí ANO. „Když mi to naši marketéři přinesli, přišlo mi to trochu přehnané. Jenže vzápětí jsem uviděl jedno Babišovo video, v němž útočil na Petra Fialu a na českou muniční iniciativu,“ sdělil místopředseda ODS. „Pak jsem si řekl: Dobře, nemám s tou antikampaní žádný problém,“ dodal.

„Nerozmístili jsme billboardy a plakáty po celé republice. Byl to takový šťouchanec, který byl zcela na místě. Nemám s tím vůbec žádný problém,“ řekl Vondra pro CNN Prima NEWS. Přesto ale přiznal, že jeho počáteční postoj byl odlišný.

„Je pravda, že když mi to naši marketéři přinesli, moje první reakce byla taková, že jsem si nebyl moc jistý. Přišlo mi to trochu přehnané. Jenže vzápětí jsem uviděl jedno Babišovo video, které pustil do éteru den předtím, než jsme udělali tuhle legrácku,“ uvedl lídr evropského Spolu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu, říká Vondra

Babiš ve zmíněném videu, které na sociálních sítích zveřejnil koncem dubna, mimo jiné kritizoval českou muniční iniciativu na vojenskou podporu Ruskem napadené Ukrajiny. Zároveň znovu mluvil o míru, přičemž ovšem neprozradil, jak by k němu chtěl přesvědčit ruského agresora.

„Podivná munice, kterou shánějí obchodníci se smrtí po celé planetě. My nevíme, za kolik to kupují a kdo na tom vydělá. To je váš marketing, ano? Pro naši zemi neděláte nic, tak stále mluvíte o tomhle a děláte tyto trapnosti,“ nebral si šéf ANO servítky. Hned několik představitelů vládní pětikoalice v reakci uvedlo, že Babiše považují za bezpečnostní riziko České republiky.

Podobný postoj zastává i Vondra: „Andrej Babiš útočil na Petra Fialu, o němž tvrdí, že je ukrajinský premiér, nikoliv český. To jsou opravdu hloupé a nebezpečné kecy. Vzal jsem to v tomto kontextu a řekl jsem si: Dobře, nemám s tou antikampaní (Rusko, pro tebe všecko) žádný problém.“

Podle Vondry Babiš a jeho tým nevedou kampaň  zrovna v bílých rukavičkách. „ANO hraje velmi tvrdou hru. Pak nemůžou očekávat, že jim to někdy nevrátíme. Na hrubý pytel hrubá záplata. Když si naši marketéři všimli toho videa, přišli za mnou s tím, že bychom měli reagovat,“ vysvětlil místopředseda ODS.

ANO vstoupilo do horké fáze kampaně se sloganem „Česko, pro tebe všecko“. Koalice Spolu vzápětí zaregistrovala doménu se zmíněnými slovy. Zároveň spustila antikampaň, v níž Andreji Babišovi a lídryni hnutí do evropských voleb Kláře Dostálové vložila do úst upravený citát „Rusko, pro tebe všecko“.

Dostálová: Ubohý a trapný krok

Představitelé ANO považují jednání členů ODS, KDU-ČSL a TOP 09 za podpásovku. „Malovat nám na tváře ruské vlaječky bylo ubohé a trapné. Divím se, že premiér Fiala neměl dostatek soudnosti, aby to zarazil. Podle mě se členové koalice Spolu ve finále střelili do vlastní nohy, jelikož si pro antikampaň vybrali absolutně nevhodné téma,“ sdělila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Klára Dostálová.

Antikampaň zdaleka nepotěšila ani všechny podporovatele vládních stran. Krok koalice Spolu odsoudil například vicepremiér Vít Rakušan (STAN) i prezident Petr Pavel. „Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je ale stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ uvedla česká hlava státu na sociální síti X.

Kontroverzní chování Babiše připomněl i Vondra: „Andrej Babiš ve svém naprosto bezbřehém populismu neváhá používat i putinovskou propagandu, a to jenom kvůli tomu, aby ulovil navíc určitou část voličů. Jasně, je to hra na lov, kterou už hraje několik let. Jenže když se taková hra hraje příliš dlouho, může to pak špatně dopadnout. I proto hnutí ANO musíme porazit.“

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou naleznete pod tímto odkazem. Lídr koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu a místopředseda ODS se kromě jiného rozpovídal o jeho dávném setkání s Andrejem Babišem, když byl ještě ministrem ve vládě Petra Nečase. Jsou podle něj ANO a SPD proruská hnutí? A co říká na aktivity Grety Thunbergové?

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: