Sponzoři budou prosit na kolenou. Experti věští tenisovému zázraku tučné smlouvy

V 18 letech ovládla US Open, několikrát se zapsala do tenisové historie a podle odborníků se může těšit na tučné sponzorské smlouvy. Britská tenisová senzace Emma Raducanuová, které po sobotním triumfu gratulovala i královna Alžběta, se mimo jiné stala nejmladší vítězkou grandslamu od úspěchu Marii Šarapovové ve Wimbledonu v roce 2004. Rusce bylo tehdy jen 17 let.

Odborníci oslovení britským webem Daily Mail věští 18leté Emmě Raducanuové opravdu zářnou budoucnost. Britka má už v juniorském věku smlouvu na oblečení a obuv se slavnou společností Nike, s výrobcem tenisových raket Wilson a objevila se i v aktuálním vydání módního časopisu Vogue.

Počet sledujících jejího Instagramu se za poslední tři týdny ztrojnásobil na 1,2 milionu uživatelů. Raducanuová se na US Open stala první tenistkou, která získala grandslamový titul po postupu z kvalifikace. Už jen samotná účast v hlavní soutěži je podle expertů zlomovým bodem pro podpis smluv se známými a bohatými sponzory.

Agent společnosti Topnotch Management James Beres říká, že talentované juniorky mohou za propagaci oblečení nebo obuvi bez problémů získat až šestimístné částky „Značky se snaží potenciální superhvězdy co nejdříve připoutat slušnými smlouvami a odměnami,“ vysvětluje Beres. Například Nike sponzoruje zhruba polovinu z 30 nejlepších tenistek světa, sponzorské smlouvy se ale s ohledem na mnoho faktorů od výkonnosti až po aktivitu na sociálních sítích výrazně liší.

Dívky budou chtít stejné oblečení

Zmíněná „šestimístná částka“ není pro mladou hráčku rozhodně zanedbatelná. Raducanuová si ale nejspíše výrazně polepší. Předseda britské talentové agentury InterTalent Jonathan Shalit tvrdí, že Emmini současní sponzoři budou stát ve frontě, aby si ji na dlouhá léta pojistili.

„Ať už Nike Emmě zaplatí cokoli, budou muset opět jednat s jejím agentem. To samé platí pro Wilson. Každý, kdo bude chtít Emmu sponzorovat, bude prosit na kolenou a zaplatí desítky milionů liber. Je jedno, jestli to budou značky oblečení pro volný čas, sport, zdraví nebo fitness. Každá teenagerka na světě se bude na mladou tenistku dívat. Ať už bude mít na sobě jakoukoli značku, budou dívky žádat své rodiče, aby jim koupili to samé,“ předpovídá Shalit.

Raducanuová se díky triumfu posunula ze 150. místa na 23. příčku světového žebříčku. Na konto si navíc připsala 2,5 milionu dolarů, v přepočtu přes 53 milionů korun. „Zrodila se hvězda. Už teď se zapsala do historie,“ napsala na Twitteru držitelka 18 grandslamových titulů ve dvouhře Martina Navrátilová.

Bude úspěšná jako Šarapovová?

Mladá tenistka je teprve druhou britskou vítězkou US Open. Před 53 lety uspěla Virginia Wadeová. Raducanuová vyhrála grandslam při teprve druhém startu na turnaji velké čtyřky, v letošním Wimbledonu porazila mimo jiné Markétu Vondroušovou a skončila až v osmifinále. V životní formě pokračovala i na amerických betonech, když vyhrála 18 z posledních 20 duelů. V hlavní fázi soutěže na US Open pak při své jízdě turnajem neztratila ani set.

S gratulací přispěchala i královna Alžběta. „Posílám blahopřání k vítězství na otevřeném tenisovém mistrovství USA. Je to pozoruhodný úspěch v tak mladém věku. Je to důkaz vaší tvrdé práce a obětavosti. Nepochybuji, že váš vynikající výsledek bude inspirací pro další generaci tenistů,“ vzkázala Raducanuové.

Raducanuová se stala nejmladší grandslamovou šampionkou ve dvouhře od roku 2004, kdy ovládla Wimbledon tehdy 17letá Maria Šarapovová. Triumf pomohl Rusce vydělat během své úspěšné kariéry přibližně 234 milionů liber na kurtu i mimo něj.

Tenisový svět ale nezaujala jen mladá Britka s pestrým rodokmenem. Raducanuová je dcerou rumunského otce a čínské matky, je narozená v americkém Torontu a reprezentuje Velkou Británii.

V rozhodujícím duelu zdolala jen o rok starší Kanaďanku Leylah Fernandezovou. „Doufám, že spolu budeme hrát ještě hodně finálových zápasů na podobně velkých turnajích. Naše výkony ukazují, jak silná je budoucnost tenisu. Doufám, že nám nic nezabrání jít ve stopách některých legend našeho sportu,“ shodly se obě finalistky v rozhovoru pro americkou CNN.

Že bude Raducanuová hrát zrovna tenis, přitom vůbec nebylo jasné. Jako malá ráda jezdila na motorce, když jí bylo 10, závodila v motokrosu. Na velmi dobré úrovni hrála basketbal, jezdila na koni, lyžovala nebo závodně stepovala. Nepohrdne ani posilovnou nebo výletem na golfové hřiště. Láska k motorismu jí zůstala, ze všeho nejradši prý mimo kurty usedne za volant rychlého sportovního vozu nebo na motorku.

Tagy: