Spor o Antibabiše: Šéf ANO ztělesňuje hrubost, míní Hladík. Vondráček dává za vzor Kubu

Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (38)

Krajské a senátní volby skončily, de facto začíná kampaň pro sněmovní volby 2025. Podle místopředsedy opozičního hnutí ANO Radka Vondráčka nedokáže vláda nabídnout víc než tzv. Antibabiše. „Samozřejmě, že budou pokračovat v Antibabišovi, protože oni nic jiného nemají,“ uvedl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Za správný příklad uvedl jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS), který podle něj nikoho „nenálepkuje“. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) kontroval, že expremiér Andrej Babiš (ANO) ztělesňuje spoustu chyb.

„Pro mě není Antibabiš nic naprosto zásadního. Samozřejmě pro nás Andrej Babiš ztělesňuje spoustu chyb, spoustu problémů, hrubost politiky, obviňování a osočování druhých. To je velmi špatně, ale každý musí začít u sebe. My se budeme soustředit na to, abychom lidi přesvědčili, jakým způsobem má republika pokračovat dál, jak se má dívat do zahraničí, hospodařit s vlastními penězi a investovat do rozvoje lidí,“ řekl Hladík s tím, že ze zkušenosti s uplynulými krajskými volbami je jasné, že lidé nechtějí být poučováni.

Dále čtěte: Hladík se opřel do ANO: Jinak jednáte a jinak mluvíte. Grolicha jste označili za pučmidrátka

Vyzdvihl úspěch lidoveckého hejtmana Jana Grolicha v Jihomoravském kraji, kde koalice spolu vyhrála s téměř 40 procenty hlasů.

„Myslím si, že to je správná cesta, být co nejvíc v ulicích, být konkrétně s těmi lidmi, ať už v hasičárnách, v obecních domech nebo u nich doma,“ řekl Hladík.

Kuba: Jde o velmi špatný výsledek

Kromě úspěchu výrazného Grolicha se nyní neustále skloňuje i samostatná kandidátka ODS v čele s hejtmanem Martinem Kubou, která suverénně vyhrála v Jihočeském kraji. Podle Kuby si vedení ODS musí přiznat, že „tyhle volby nejsou úspěchem“. Dodal, že vzhledem k parlamentním volbám, které se budou konat příští rok, jde o velmi špatný výsledek.

Kuba se dlouhodobě proti politice Antibabiš vymezuje. V nedělní Partii uvedl, že v Jihočeském kraji má ODS s ANO korektní spolupráci a obecně v krajích nebude možné při sestavování regionálních vlád toto hnutí obcházet.

Podle místopředsedy ANO Vondráčka výraznému úspěchu ANO v krajských volbách přispěla sama vláda. „Nemůžeme si všechny zásluhy připsat sami,“ uvedl, přičemž se zmínil o „každodenní mizerné práci vlády a neplnění slibů“. Naopak Kubu ocenil za to, že nedělá negativní kampaň.

„Té negativní kampaně a těch plakátů a nálepkování, že jsme proruští! Ta negace a nálepkování, to všechno se teď projevilo. Hejtman Kuba to nedělá a vyhrál,“ uvedl.

Tagy:
volby Martin Kuba krajské volby Partie Terezie Tománkové Radek Vondráček Petr Hladík