Hladík se opřel do ANO: Jinak jednáte a jinak mluvíte. Grolicha jste označili za pučmidrátka

Petr Hladík a Radek Vondráček

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (38)

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček vytkl koalici Spolu negativní kampaň před krajskými a senátními volbami. Odmítl například „nálepkování“, že je jeho hnutí proruské. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) kontroval, že ANO se dopustilo v předvolebním období stovek osobních útoků. „Lidoveckého hejtmana Jana Grolicha jste nazvali pučmidrátkem“, připomněl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Ministr Hladík uznal, že hnutí ANO je výraznou politickou značkou a jednoznačně v krajských volbách zvítězilo. Vytkl mu ale, že za něj kandidovala jen tři jména: Andrej Babiš, Karel Havlíček a Alena Schillerová.

„Lidé vlastně volili celostátně a vůbec nehleděli na to, kdo je na krajské kandidátní listině. Kdežto u vládních stran naopak dominovaly silné osobnosti v konkrétních krajích,“ uvedl ministr.

Dále čtěte: Babišovy triumfální taneční kreace: Expremiér se pořádně odvázal, sklidil chválu i posměch

Podle Vondráčka byla kampaň koalice Spolu příliš negativní. „Té negativní kampaně a těch plakátů a nálepkování, že jsme proruští! Ta negace a nálepkování, to všechno se teď projevilo. Hejtman Kuba to nedělá a vyhrál,“ komentoval Vondráček výsledky v Jihočeském kraji, v němž dosavadní hejtman Martin Kuba kandidoval s ODS samostatně bez koalice a drtivě zvítězil.

V případě Jihomoravského kraje, v němž triumfoval Jan Grolich (KDU-ČSL), podle Vondráčka koalice Spolu ani nebyla na plakátech. To odmítl Hladík s tím, že koaliční strany na jihu Moravy táhly za jeden provaz.

„Je to úspěch Jana Grolicha. Je to úspěch všech lidí, kteří to odpracovali, a je to úspěch i těch tří stran, které se daly dohromady, táhly za jednoho lídra, za jednu značku,“ uvedl.

Vondráček: Neřešme, co kdo řekl

Podle Hladíka to bylo naopak hnutí ANO s heslem „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala“, které se dopustilo řady útoků. Jako příklad uvedl označení „pučmidrátek“, které v předvolební době použil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček pro jihomoravského hejtmana Grolicha. „Pane ministře, to bych já tady taky mohl otevřít diář a řešit, co kdo řekl,“ oponoval Vondráček.

Za úspěch při povolebních vyjednáváních by Vondráček považoval, kdyby se hnutí ANO zvýšil počet hejtmanů. „Vždycky byl pro mě úspěch, když budeme mít více mandátů. Máme více o 114. A když budeme mít i více hejtmanů, tak to bude úspěch,“ řekl.

Tagy:
volby KDU-ČSL krajské volby Partie Terezie Tománkové Radek Vondráček ANO 2011 senátní volby Petr Hladík