Spor Pirátů se STAN o eurokomisaře? Jako hádka mravence se slonem, míní komentátor

Komentátoři Ondřej Leinert z Hospodářských novin a Petr Kolář z MF Dnes

Komentátoři o rozporech v koalici

O tom, kdo má právo nominovat příštího českého eurokomisaře, se přou vládní Piráti a Starostové a nezávislí. Podle komentátora MF Dnes Petra Koláře je jejich neshoda podobná hádce mravence se slonem. Novinář Ondřej Leinert z Hospodářských novin ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že o post v Evropské komisi má za STAN velký zájem současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Obecně se ale předpokládá, že nominovaná bude bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

„Spor mezi Piráty a STAN je jako kdyby přilezl mravenec za slonem a řekl, že mu strašně nabije hubu, pokud neudělá to, co po něm chce. Stačí se podívat na počet poslanců,“ řekl Kolář v pořadu Právě dnes.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní spor o eurokomisaře a problém pro STAN? Fiala i Vondra se postavili na stranu Pirátů

Podle něj se Starostové z boje o významného zástupce ve struktuře Evropské unie jednoduše nevzdají, a to zejména protože post již slíbili Nerudové. „Jasně, může všech 33 poslanců STAN říct Pirátům: ‚Hele, jste sice jen čtyři, ale tak si to vezměte, je to v pohodě‘. Oni to ale neudělají,“ předpověděl Kolář.

Přestože je podle obou komentátorů téměř jisté, že nominantkou STAN bude Nerudová, velký zájem stát se eurokomisařem má Síkela. Leinert dodal, že podle jeho informací se ministrovi průmyslu a obchodu domácí politika „moc dělat nechce“.

„Vít Rakušan (STAN) by ho rád viděl jako lídra hnutí ve sněmovních volbách v nějakém kraji. To ale Síkelu moc neláká,“ řekl Leinert. Podle něj ministr věří, že během energetické krize ukázal, co umí, a věří si na velmi významný post eurokomisaře zodpovědného za energetiku.

„Právě proto, že pan Síkela ukázal, co umí, tak se možná ze začátku uvažovalo o tom, že ho raději pošlou do Bruselu,“ glosoval Kolář s nadsázkou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšetřování kolem šéfky EK. Evropský žalobce řeší její zprávy o vakcínách s ředitelem Pfizeru

Tagy: