Když vidíte plakat děti, neudržíte se. Ředitelka školy ve Vraném končí kvůli opatřením

Škola ve Vraném

Spor o testování ve škole ve Vraném u Slaného vrcholí. Ředitelka školy, která se rozhodla nechat dodržování protiepidemických opatření školních dětí na rozhodnutí rodičů, podala ve škole výpověď. A to i jako učitelka. Přidala se tak ke svým kolegyním. Situace se ale dotkla i školáků. Jedenáct dětí se rozhodlo přejít na individuální vzdělávání a některé další přecházejí do jiných základních škol.

„Když vidíte plakat děti, tak se nelze udržet,“ popisuje Ludmila Svobodová, která se loučí se školou ve Vraném u Slaného po 18 letech jejího vedení.

Včera se společně s další učitelkou a vychovatelkou rozhodla podat výpověď. Důvod? Nechaly testování nebo nošení roušky na rodičích. Argumentovaly tím, že děti z malotřídky si stejně celé prázdniny hrály spolu venku také bez roušek a rozestupů.

„Stojím si za tím, že to bylo správné a že se věci uklidní, až se osvobodíme a nebudeme jen pod nadvládou restrikcí,“ uvedla dále Svobodová.

„Už od jara odmítly respektovat jakékoliv státní nařízení. Tady se netestovalo, tady se nechodilo v rouškách,“ argumentoval místostarosta Vraného Zdeněk Bláha. Právě vedení obce do chodu školy nakonec zasáhlo.

Teď už prý našlo i kompletní náhradu – novou ředitelku i dvě učitelky. Někteří rodiče stojí za exředitelkou, která pro ně připravuje individuální vzdělávání.

Třeba dcera pana Sýkory ale volí druhou variantu, odchod na jinou školu. „Budeme se modlit, aby naši páni nepřišli s tím, že nejdřív slibovali tři testy, teď už začínají říkat do konce září. Já nevím, za chvíli to bude do Vánoc. A jestli nám po Vánocích začnou holit hlavy, já nevím,“ zlobí se otec žačky.

Podle bývalé ředitelky Svobodové událost rozdělí obec na dva tábory. To potvrdila i krátká anketa, kterou redaktor CNN Prima NEWS na místě natočil. Nová ředitelka školy Šárka Veselá nechtěla události posledních dní komentovat.

Tagy: