Ve škole bez testování. Ředitelku sesadili z místa a nastolili přísnější pravidla

Děti ve škole

Obec odvolala ředitelku školy

Bez testů a bez roušek. Až do prázdnin žáci základní školy Vraný u Slaného nemuseli dodržovat hygienická opatření. Na volném vstupu do školy se domluvila ředitelka s rodiči žáků. Nyní ji vedení obce sesadilo z ředitelské židle, nicméně ve škole zůstává učit.

„Naší prioritou je dát svobodu všem. Kdo se chce testovat, tak se testovat může, kdo se testovat nechce, tak se testovat nebude. My jsme od toho, abychom učili a abychom děti vychovávali a nejsme žádné zdravotní centrum,“ hlásala odvolaná ředitelka Ludmila Svobodová.

Na základní škole Vraný u Slaného se žáci nemuseli testovat na koronavirus. Ani nemuseli nosit roušky. „Úplně stěžejní bylo, že všechny učitelky i paní ředitelka odmítly testování. Paní ředitelka před svědky prohlásila, že se nikdy testovat nebude, nikdy že si do nosu nic nestrčí,“ popsal starosta Vraného Miroslav Zázvorka.

„My jsme se otestovali, ale byl na nás nátlak, měli jsme se otestovat potupně před obecním úřadem,“ sdělila Svobodová. Tím ale škola porušovala hygienická opatření a metodiku vydanou rezorty školství i zdravotnictví. Přestože se na postupu prý dohodla s rodiči téměř všech žáků.

„My jsme jim dali možnost, nikoho jsme nepřemlouvali – z těch 29 dětí se dvě nebo tři děti testovaly,“ vysvětlila Svobodová. Ředitelku v úterý vedení obce, která je zřizovatelem základní školy, odvolalo. „My pouze chceme, aby se dodržovala státem a vládou vydaná mimořádná opatření,“ uvedl starosta Zázvorka.

To vyvolalo nevoli rodičů. Nová ředitelka školy Šárka Veselá rozhovor médiím neposkytla. „Udělali jsme tam kontrolu a zjistili jsme, že pravidla se nedodržují. A byla udělena bloková pokuta na místě. Při další kontrole paní ředitelka neposkytla součinnost a byla jí udělena pokuta. Ona ale podala odvolání,“ sdělila verdikt Krajská hygienická stanice.

Nicméně sankce se uděluje zřizovateli školy, v případě základních škol jsou to obce. Pokud škola nedodržuje mimořádné hygienické opatření, může s ní být zahájeno správní řízení.

Tagy: